facebook

В одній зі шкіл Кривого Рогу російську мову зробили обов’язковою для вивчення

У школі №90 Кривого Рогу учням 5-9 класів російську мову зробили обов’язковою для вивчення як мову нацменшин, хоча 60% батьків були проти цього.

Про це розповіла мама одного з учнів Вікторія Руднік, яка провела власне опитування серед батьків, повідомляє Суспільне.

За словами директора школи Яна Довгого, рішення ухвалили після опитування батьків, яке провів педагогічний склад: за вивчення російської проголосували 75% батьків.

Учні з 5 по 9 клас мають вивчати російську дві години на тиждень. До минулого року школа була російськомовною, але, за законом про повну загальну середню освіту, заклад мав перейти на навчання українською з цього навчального року.

Обов’язкове вивчення російською у навчальному плані на 2020-2021 роки зазначене як вивчення мови нацменшин — батьки могли голосувати який саме предмет вивчати у ці дві години.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мати одного зі старшокласників Вікторія Рудник говорить: за російську як мову національної меншини 60% батьків не голосували. Жінка каже, що збирала дані у представників батьківських комітетів.

«У нашому класі врахували думку, але в іншому класі зробили обов’язковою російську мову. З 4-го по 9-й клас обов’язковою зробили російську мову, вона називається мовою нацменшин», – каже Вікторія.

Семикласникам цієї школи запропонували або вивчати дві іноземні мови, або одну іноземну та російську. Обрали англійську і німецьку. Але вчителька німецької звільнилася. Тепер батьки не знають, які мови будуть вивчати діти, говорить мати учня Анна Германович.

За словами директора Яна Довгого, російську включили до шкільної програми на підставі заяв від батьків, які в умовах карантину у квітні-травні приймали онлайн. У голосуванні взяли участь батьки 329 дітей з 427 школярів, що навчаються у цій школі. За даними анкетування, 248 дали згоду на вивчення російської мови, це близько 75% учнів, говорить директор.

«Ми в Google-формах провели опитування, вони заяви кидали на офіційну електронну адресу, на основі цих заяв ми виставили на педраді думку батьків, плани, і тоді вже педрада проголосувала. Тому що педрада є вищим колегіальним органом закладу», – сказав директор.

Аби з’ясувати, чи дійсно учнів 90-ї криворізької школи змушують вивчати російську, у міському департаменті освіти і науки питання винесли на розгляд спеціальної комісії у складі педагогів, посадовців, депутатів та батьків. Останнє засідання пройшло 27 серпня.

Керівниця департаменту освіти Тетяна Кріпак пояснює: навчальні плани і програми затверджує педрада як вищий колегіальний орган.

«Навіть якби ми дуже захотіли, ми чи обласний департамент, чи міністерство, ніхто не вправі диктувати закладу освіти й педраді, за якими саме навчальними планами й програмами цей заклад має працювати», – заявила вона.

На засіданні профільної комісії мовний конфлікт не вичерпали. Батьки обговорюють можливість проведення акцій протесту. Наступне засідання спеціальної комісії відбудеться у середині вересня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...