facebook

Відкрита вакансія: з 1 вересня діють штрафи за неоформлення працівника

Скільки доведеться сплатити за порушення трудового законодавства.

Новий бізнессезон варто почати з моніторингу важливих законодавчих норм, що регулюють діяльність бізнесу. Так, уже відсьогодні контролюючи органи можуть приходити на підприємства з перевірками щодо працевлаштування співробітників.

Які законодавчі норми набирають чинності і які штрафи ними запроваджуються, розповіла Mind керівник HR-напряму компанії Nota Group Яна Декусар.

Не встигли ми оговтатися після жорсткого карантину, як весь український бізнес очікує на черговий стрес-тест. Роботодавцям на замітку: з 1 вересня контролюючі органи почнуть інспекцію з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Штрафи доведеться платити великі, тому, коли ви – власник бізнесу, якому вдалося вижити під час кризи, раджу вам ретельно підготуватися до приходу гостей.

Кого почнуть перевіряти першими?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Першими під роздачу потраплять сфери сільського господарства і будівництва, торгівлі, громадського харчування та готельно-ресторанного бізнесу.

Виявляти порушників будуть просто: інспектори Держпраці приходитимуть на місце фактичного розміщення компанії і в буквальному сенсі підраховувати кількість офіційно працевлаштованих співробітників і «безробітних».

Якщо у вашому штаті співробітників числиться менше, ніж виявлять на робочому місці, – чекайте великих проблем і великих штрафів. Те ж саме стосується співробітників, які були відправлені в «безстрокову відпустку» за свій рахунок або «звільнені за власним бажанням», а за фактом перебувають в офісі.

Варто зазначити, що практика і стажування теж не замінюють офіційного працевлаштування. Дуже часто роботодавці намагаються піти від оформлення працівників за допомогою укладення договору про стажування, угоди на проходження практики, договору підряду (так званий договір ГПД) замість оформлення або реєстрації найманого працівника як ФОП.

При цьому лише останні два варіанти (при дотриманні низки законодавчих вимог) можна визнати законними й легальними способами. Перші ж два способи (які між тим користуються популярністю) – стажування і практика – такими не є.

Штрафи

Згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України, юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), можуть отримати штраф. Так само і за оформлення працівника на неповний робочий час і його фактичну роботу на повний день, виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

У цих випадках роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на сьогодні сума такого штрафу становить 47 230 грн). Якщо ж неоформлених працівників буде кілька – то і штрафи застосовуватимуться відповідно до їхньої кількості.

Крім того, згідно зі ст.41 Кодексу про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року №8073, фактичний допуск до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту), іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання про надання статусу біженця, на умовах трудового договору без дозволу на працевлаштування – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (н.м.д.г.) – від 8500 грн до 17000 грн.

В окремих випадках, за фактом виявлення прихованих трудових відносин, директор підприємства може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Згідно з ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року № 2341-III, незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів або у зв’язку з повідомленням їм про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю – караються штрафом від 2000 до 3000 н.м.д.г. (від 34 000 грн до 51 000 грн), або позбавленням права обіймати певні посади, або займатися певною діяльністю строком до трьох років, або виправними роботами строком до двох років.

Слід також зазначити, що за кожне порушення інших вимог трудового законодавства передбачається штраф в одну мінімальну зарплату за кожного працівника.

Судова практика свідчить, що стосується «інших порушень», то найчастіше їх допускають під час кадрового діловодства. Це неточності в табелюванні, невідповідність посад «Класифікатору професій», помилки в трудових книжках, відсутність підписів у графіку відпусток, картках П-2. Перелік не повний, але ці помилки трапляються найчастіше.

Нагадаю, що відповідно до Трудового кодексу роботодавцям заборонено допускати людину до роботи без укладення трудового договору та без подальшого повідомлення про це органів Державної фіскальної служби України.

Таке повідомлення має бути направлено до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором:

засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладені не більше ніж з п’ятьма особами.

Зверніть увагу: одна невелика помилка, пов’язана з неправильним оформленням трудових відносин із найманим працівником, може призвести до значних штрафів із шестизначними сумами.

Саме тому, щоб уникнути головного болю й зайвих проблем, раджу кожному власнику бізнесу провести аудит трудових відносин зі своїми працівниками і привести до ладу кадрову документацію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...