facebook

Школи тільки українською мовою: все про нові мовні правила в освіті

У липні 2019 року в Україні набув чинності закон про українську мову, який регулює її функціонування і застосування як державної у сферах суспільного життя у всій країні. У жовтні того ж року Ганна Новосад, яка на той момент була міністром освіти, повідомила, що з вересня 2020 року всі російськомовні школи країни перейдуть на українську мову навчання.

Про це пише “Цинічний Львів” з посиланням на “Главком”.

Вже взимку цього року Верховна Рада прийняла закон про повну загальну середню освіту, який передбачає три моделі вивчення української мови для національних меншин з вересня 2020 року.

Так, для корінних народів України, які не проживають в своєму мовному середовищі й не мають держави, яка захищає і розвиває їх мову, передбачено навчання рідною мовою з першого по 11 (12) клас поряд з вивченням української. Йдеться в першу чергу про кримських татар, підкреслювали у Міносвіти. Це перша модель.

Друга модель передбачена для шкіл з навчанням мовою національних меншин, чия мова належить до мов Європейського союзу. Основним варіантом для них стане навчання рідною мовою в початковій школі; в п’ятому класі не менше 20% навчання повинно йти українською з поступовим збільшенням обсягу викладання українською до 40% до дев’ятого класу; в старшій школі не менше 60% навчання повинно йти державною мовою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Третя модель пропонується для інших національних громад України, вона стосується меншин, мова яких належить до однієї мовної сім’ї з українською, або які проживають переважно в середовищі своєї мови (російської). Для них початкова школа буде мовою своєї національної меншини з вивченням української, а з п’ятого класу не менше 80% навчання повинно йти українською.

У Міносвіти наголошували, що ці положення закону є результатом деталізації положень закону про освіту, вони були написані за результатами консультацій з представниками національних меншин і за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...