facebook

Цього року в Україні скасовано позаконкурсний вступ та цільовий прийом до ВНЗ – Міносвіти

Цього року скасовано позаконкурсний вступ і цільовий прийом до вищих навчальних закладів України.

1462962497-7850

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу щодо особливостей вступної кампанії у 2016 році.

«Це проблемні питання всіх попередніх вступних кампаній. В нас роками існувала практика, коли окремим категоріям з політичних чи інших міркувань надавалося право вступу поза конкурсом всупереч прямій нормі Конституції, згідно з якою, громадяни мають право здобувати вищу освіту в державних та комунальних ВНЗ на конкурсних засадах. Зараз це приведено у відповідність з нормою Конституції. Всі вступатимуть за конкурсом», – сказала Совсун.

Разом із тим, додала вона, будуть окремі категорії абітурієнтів, котрі зможуть брати участь в конкурсі за результатами вступних іспитів, а не ЗНО.

Совсун уточнила, що це три категорії абітурієнтів: особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО; діти-сироти; а також особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Ця норма у даний час імплементується до Умов прийому до вишів.

На вступ за результатами ЗНО або екзаменів за вибором мають право: особи, звільнені з військової служби (у т.ч. демобілізовані) після 3 листопада 2015 року та особи, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На зарахування до вишів за співбесідою мають право особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, та визнані інвалідами війни.

За інформацією Міносвіти, громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території Криму або переселилися з неї, матимуть право на здобуття вищої освіти на конкурсних засадах за кошти державного бюджету у порядку та в межах квот, визначених МОН. Відповідний наказ міністерства буде підписано найближчим часом.

Для осіб, місцем проживання яких є територія проведення АТО (на період її проведення), та які отримали документи про загальну середню освіту, прийом на навчання до одного з ВНЗ, що знаходиться на території Луганської та Донецької областей (де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації), а також до вишів, евакуйованих з території проведення АТО та тимчасово окупованої території, може здійснюватися як на загальних засадах, так і на конкурсній основі за результатами вступних екзаменів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...