facebook

Вибори мера Івано-Франківська: основні кандидати на пост міського голови

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня.

Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Івано-Франківська, Голос.if.ua з посиланням на «Слово і діло».

У чинного мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа досить міцні позиції та висока електоральна підтримка.

Нагадаємо, що на місцевих виборах 2015 року в другому турі за Марцінківа проголосувало майже 38 тисяч виборців, тоді як за його конкурента Ігоря Насалика – майже 30 тисяч. При цьому в першому турі Насалик обійшов Марцінківа, набравши 27,5% виборців проти 23,34%.

Марцінків був секретарем Івано-Франківської міськради у 2010-2012 роках, потім став нардепом (VII скликання), а з 19 листопада 2015 року – мером Івано-Франківська.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про свої наміри балотуватися в мери міста Марцінків заявив 16 липня. Він пояснив «Главкому», що йде на вибори від громадської організації «Команда Марцінківа», яка була зареєстрована в червні 2019 року і співзасновником та керівником якої став двоюрідний брат мера Роман Марцінків.

При цьому мер не вбачає якогось конфлікту в тому, що він залишається членом ВО «Свобода».

«Я залишаюся членом ВО «Свобода». «Свобода» і «Команда Марцінківа» йдуть на вибори спільно. Ми перемогли на виборах до парламенту. Наша представниця Оксана Савчук сьогодні є народною депутаткою. «Команда Марцінківа» існує на рівні Івано-Франківська. На всеукраїнському рівні ми – єдина «Свобода». Схожа історія в мера Тернополя Сергія Надала», – пояснив Марцінків.

Соцопитування вказують на те, що Мацінків наразі є фаворитом передвиборчих перегонів. За даними соціологічної групи «Рейтинг», яка опублікувала свої дослідження 17 серпня, 90% опитаних містян позитивно оцінюють діяльність мера Івано-Франківська, лише 5% – негативно. На виборах мера чинного главу міськради готові підтримати 88% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах.

Також серед потенційних кандидатів називають нардепа VIІ та VIII скликань Олександра Шевченка, який балотувався в мери міста у 2015 році, але не пройшов у другій тур. Шевченка готові підтримати 4,8% опитаних жителів Івано-Франківська.

До соцопитування також включили «айдарівця» Петра Шкутяка (1,4% підтримки) та Андрія Корнієнка від «Народного контролю» (1,1%). Рейтинг інших можливих кандидатів – нижче 1%.

Соцопитування вказують, що в другому турі перемагає Руслан Марцінків.

Щодо рейтингу політичних сил на виборах до міської ради, то однозначним лідером є ВО «Свобода», за яку готові проголосувати понад 51% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Європейська солідарність» підтримують – 12,2%, партію «Слуга народу» – 7,6%, партію «Батьківщина» – 7,1%, партію «Голос» – 4,9%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 3%. При цьому серед тих, хто не визначився за кого голосувати, 19-20% опитаних.

Водночас відома акторка театру й кіно, громадська діячка Ірма Вітовська-Ванца звернулася через соцмережі до франківців та заявила, що не планує брати участі у виборах на посаду міського голови Івано-Франківська.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...