facebook

В який містах і селах буде проводитись лінійка в школі- голова Держпродспоживслужби

Під час святкування 1 вересня необхідно дотримуватися всіх норм та правил: маски, антисептики й безпечна дистанція.

До початку нового навчального року залишились лічені дні, і деякі заклади освіти й досі не можуть визначитися, у якому форматі проводити 1 вересня. Міністерство освіти і науки рекомендує утриматися від масових святкувань і влаштувати День знань у межах класу. Однак дехто з батьків вважає, що лінійка – це важлива подія, особливо для першачків, і нею не варто нехтувати.

Тож у яких зонах дозволено проводити урочисті заходи з нагоди Першого вересня? На це питання в інтерв’ю сайту «Сьогодні» відповів голова Держпродспоживслужби Олег Рубан. Він навів у приклад столицю України:

Лінійки, присвячені Дню знань – це теж скупчення людей, але вони належать до культурно-масових заходів. І їх можна проводити, якщо населений пункт знаходиться у «зеленій» або «жовтій» зонах. При цьому необхідно дотримуватися всіх норм та правил: маски, антисептики і безпечна дистанція. Крім того, лінійку потрібно проводити на окремій території, де для кожної людини забезпечать площу в п’ять квадратних метрів. Якщо Київ потрапить до «помаранчевої» зони небезпеки – то всі лінійки скасовуються. У цьому випадку проводити їх заборонено.

Крім того, Рубан пояснив, що вимагається від вчителів, батьків та дітей під час навчального року:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як показує досвід епідеміологічних розслідувань, які ми проводимо у дитячих садках і в організованих трудових колективах, дуже важливо не допустити хвору людину на роботу і хворого учня на навчання. Повинен бути вироблений жорсткий контроль. Це можуть зробити батьки учня ще вдома, перевіривши температуру дитини перед школою. А у школі мають стежити за станом здоров’я штатного персоналу та вчителів і дотримуватися жорсткого санітарного контролю.

За словами голови Держпродспоживслужби, абсолютно всіх учасників освітнього процесу необхідно забезпечити захисними засобами:

І учні, і вчителі повинні бути забезпечені захисними масками, які не допускають поширення збудника інфекції. Також в школах має бути у достатній кількості антисептик для постійної дезінфекції рук. Потрібно навчити всіх своєчасно і правильно ним користуватися, особливо це стосується маленьких дітей.

Однак лікар Федір Лапій висловлюється досить скептично щодо антисептиків, розміщених у закладах освіти, і радить роздавати дітям вологі серветки.

Коли я чую про те, що «поставмо антисептики», у мене виникає інше питання: ви коли-небудь намагалися антисептиком потрапити в око? Дуже пече. А це діти, й вони дуркують, – підкреслює Лапій.

Натомість лікар рекомендує просто мити руки після кожного уроку та перерви.

Не всі погоджуються й з необхідністю носити маски. Так, Дмитро Скиданчук, директор ліцею № 20 у місті Івано-Франківськ, впевнений, що педагогам можна не вдягати маски на уроках, це ж стосується й захисних щитків:

Ні, вчителям теж дозволяється маску зняти на уроці. Ну уявіть собі, як буде лунати голос вчителя з-під захисного щитка. Це, як на мене, недоцільно і неправильно. Вчитель дотримується належної дистанції, він знаходиться біля дошки. Діти всі знаходяться у класі, буде провітрювання кабінетів.

На обов’язковому провітрюванні приміщень і контролі за мікрокліматом у кабінетах також наголошує Олег Рубан:

Науково обґрунтовано, що збудник коронавірусу передається у закритих, сухих і максимально вологих приміщеннях. Тому необхідно встановити контроль за мікрокліматом. Норма – 40-60% вологості, а температура у приміщеннях повинна бути не більше + 20-25 градусів.

Крім того, школам не варто забувати про дотримання безпечної соціальної дистанції, адже вірус максимально передається на відстані 1-1,5 метра.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...