facebook

Українських заробітчан масово “кидають” на гроші: викрито фірму, яка обіцяла роботу в престижних компаніях і “розводила” за кордоном

Українські заробітчани все частіше стають жертвами шахраїв, які беруть гроші за фейкове працевлаштування. Аби не потрапити на їхні прийоми, варто уважно читати договір, який вам пропонують підписати. Якщо в документі йдеться про “інформаційні послуги”, підписувати його – великий ризик. Також не варто покладатися лише на зовнішні ознаки успішності фірми-посередника – наприклад, на гарно облаштований офіс або лише позитивні відгуки в інтернеті. Якщо ж за працевлаштування з кандидата вимагають чималу суму, то краще за такі гроші піти на консультацію до юриста, аби той перевірив легальність документів.

Як аферисти психологічно обробляють заробітчан та чому звернення до фірми, у якої є справжня ліцензія на працевлаштування за кордоном, не гарантує відсутності проблем, розповідає OBOZREVATEL.

РОБОТА В COCA-COLA ТА ПСИХОЛОГІЧНІ ТРЮКИ

У Вінницькій області викрили злочинну групу, яка оббирала українців під виглядом працевлаштування за кордоном. Замість гарно оплачуваної роботи люди отримували нелегальні умови, а жили ледь не в бараках. Коли ж зверталися до ділків із претензіями, то виявлялось, що 20 тисяч гривень було віддано за “інформаційні послуги”. Ба більше, трудових мігрантів шахраї забезпечували ще й підробленими ID-картками громадян ЄС, що могло перетворити жертв на співучасників злочину.

Кримінальний бізнес п’ятеро мешканців Вінницької області розпочали ще у 2017 році і, за даними слідства, за два роки встигли ошукати щонайменше 60 українців. Для цього вони відкрили дві фірми та орендували у Вінниці два офіси, вигляд яких мав свідчити про надійність та респектабельність. Фасад першого оздобили блискучим “золотом”, а на подвір’ї перед другим встановили прапори різних країн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Фірми обіцяли роботу в Чехії, Ізраїлі, Швеції, Німеччині, Норвегії, Польщі на фабриках, на виробництві деталей до автомобілів, на розливі питної води. Були навіть вакансії в Coca-Cola, на шоколадній фабриці Milka, згадувалися Mercedes та Volkswagen. Під час розмов працівники фірм давали гарантії, що все буде добре, що люди будуть працевлаштовані та зможуть добре заробити”, – розповів начальник управління прокуратури Вінницької області Сергій Гупяк.

Послуги коштували від 1000 доларів або євро, а надалі суми зростали за рахунок додаткових платежів (нібито на оренду житла чи переїзди). Коли ж заробітчани потрапляли за кордон, виявлялось, що якщо й доведеться працювати, то не там, де обіцяли, не за ті гроші й не на тих умовах.

“У цьому й полягало шахрайство: коли до фірм виникали претензії, вони заявляли, що люди уклали консультаційний договір, а за проблеми, які виникли потім, вони не відповідають. Однак насправді за ширмою консультацій людям давалися гарантії роботи. Використовувався також прийом, коли до людей у черзі підсідала людина, яка розповідала, що нібито вже їздила на роботу від цієї компанії й залишилась дуже задоволеною. За допомогою різних психологічних прийомів людей схиляли підписати договір”, – пояснив Гупяк.

Замість роботи людям пропонували “інформаційні послуги”

За послуги брали по 20 тисяч гривень

Також одна із фірм мала справжню ліцензію на працевлаштування в Польщі. Правоохоронці оцінюють це як елемент шахрайства. “Це мало викликати довіру. Але за законом працевлаштовувати в інші місця не можна. Тоді як фірма обіцяла роботу в тій же Норвегії, на що в неї не було ліцензії”, – сказав Гупяк.

ПІДСТАВЛЯЛИ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ ID

Цікаво, що, відправляючи на “роботу” за кордон, вінницькі ділки забезпечували деяких заробітчан фальшивими ID-картками ЄС (посвідчення особи) – на випадок запитань правоохоронців про законність перебування в країні. Документи давали навіть тоді, коли люди про це не просили.

І тут виникає тонкий юридичний момент – якби заробітчани скористалися фальшивкою, то із жертв шахраїв вони стали співучасниками злочину. Щоправда, як повідомили у прокуратурі, таке торкнулося лише одного українця. Його потім депортували додому.

20 серпня у прокуратурі Вінницької області повідомили, що завдяки роботі управління стратегічних розслідувань Нацполіції, СБУ та прокуратури учасникам цієї схеми повідомили про підозру за статтею “Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою”.

Шахраям загрожує серйозне покарання

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...