facebook

Чим особливі яблука на Спаса. Преображення Господнє як велика можливість перетворення душі

19 серпня – Преображення Господнє, Другий Спас, Великий Спас, Яблучний Спас – третє за величиною і шанованістю свято православних.

Відповідно до Івана Золотоустого, Преображення відбулося, “щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами”.

Яблука дозрівають якраз на Спаса

Освячення плодів у день свята Преображення набуло особливого символічного значення: у Преображенні Христа показано щось нове, перетворення і благодатний стан, що людина і світ знаходять Воскресінням Христа і яке здійсниться у воскресінні всіх людей. І вся природа, яка прийшла в розлад з того моменту, коли у світ через людину увійшов гріх, тепер разом з людиною очікує найближчого оновлення.

Настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ м. Полтави отець Олександр Дедюхін у своїй проповіді пояснив все, що стосується яблук, загалом плодів, з точки зору релігійних писань.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Немає ніяких уставних та канонічних заборон на споживання плодів яблуні. Навіть відкрию тайну: в Едемському саду змій спокушав Адама та Єву зовсім не яблуком, там був зовсім інший плід. Який – невідомо. Яблука абсолютно невинні, – пояснює святий отець. – А ще одним відкриттям, безумовно, буде для вас те, що в чині освячення плодів на Преображення, взагалі про яблука не ідеться! Ось текст цієї молитви.

“Боже Премудрий і Всемогутній Створителю світу! Ти створив небо й землю і все, що на них. Ти виростив дерева і трави й уквітчав їх красними квітами, а з них овочам зволив виспіти на втіху і споживання роду людського і всякого живого створіння Твого. Сам, Господи, благослови † початки плодів цих, подай багатий врожай на них в місці цьому, по всій Україні нашій і на всьому світі Твоєму. Тих, що працюють коло них, благослови в добрім здоров’ї й спокою зібрати і скористувати їх, а всіх людей Твоїх благослови споживати ці дари Твої на здоров’я тілу, душі на спасіння, щоб вдячні Тобі були і на честь і на славу Твою споживати їх сподобилися.”

У даному випадку йдеться не лише про яблука, а про абсолютно всі плоди, які Господь виростив на “втіху та споживання роду людського”. Молитва нагадує, що всі плоди, які вирослі в наших садках та городах – це благословіння Боже, і вдячні віруючі приносили до храму початки цих плодів для освячення та з почуття вдячності Богу.

Цьому раділа вся Церква (як зібрання віруючих), возносила молитви і споживала із вдячністю.

Євангеліє нас запевняє: ” Їжте все, що на торговищі продається, без найменшого сумніву, для спокою совісті. Бо Господня земля, і що виповнює її.” (1 Кор.10.25-26).

А ще запам’ятайте: не існує ні медового, ні яблучного, ні ще якого-небудь Спаса. Бо Спас – це Спаситель наш Ісус Христос, і ні що і ні хто інший”, – наголосив настоятель храму.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...