facebook

Гімн «Ще не вмерла Україна…»: переписувати чи ні?

Київська міськрада своїм рішенням зобов’язала виконувати Державний гімн у школах столиці. Це одразу викликало суперечки в Україні, мовляв «не можна змушувати дітей», інші ж пригадали про те, що, мовляв, текст «Ще не вмерла України» є недосконалим і українцям пора його змінити.

Текст Гімну України був написаний Павлом Чубинським у 1862 році у Києві

За даними багатьох дослідників він був створений за півгодини під впливом сербської патріотичної пісні, у приспіві якої були слова «срце бије и крв лије за своју слободу» (серб б’ється і кров ллє за свою свободу). Інші науковці вважають, що на написання також вплинули мотиви мазурки «Jeszcze Polska nie zgineła…», яка згодом стала польським гімном «Марш Домбровського».

Вперше майбутній гімн був офіційно надрукований у Львові, в журналі «Мета» за 1863 рік. Він став дуже популярний у Західній Україні, а тому в 1964 році отець Михайло Вербицький поклав «Ще не вмерла Україна» на музику.

На платівку «Ще не вмерла Україна» був записаний у 1910 році в Кельні. Виконав його відомий тоді український оперний співак Модест Менцинський.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З поваленням Української держави у СРСР пісня «Ще не вмерла Україна» була репресованою. За її виконання грозив серйозний тюремний термін або ж тривале заслання у табори. А тому з 1949 року по 1991 рік гімном УРСР був текст «Живи, Україно, прекрасна і сильна», який написав Павло Тичина.

Лише у 1992 році «Ще не вмерла Україна» знову стала Державним гімном.

ІДЕЯ ЗМІНИТИ ГІМН УКРАЇНИ НЕ НОВА

Одразу після того, як у 2003 році був прийнятий закон України Про Державний гімн, почались розмови про його зміну.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...