facebook

Як дізнатися тиск без тонометра

За артеріального давлкенію судять про наявність серцево-судинних захворювань, а також патологічних процесів в деяких внутрішніх органах. Нормальним вважається показник 120/80 мм р.ст. Перша (або верхня) цифра означає систолічний артеріальний тиск, що створюється в момент стиснення серцевого м’язу. Друга (нижня) відображає діастолічний тиск – мінімальна напруга судин під час розслаблення серця. Зазвичай артеріальний тиск вимірюють за допомогою спеціального медичного приладу – тонометра. Однак існує ряд об’єктивних симптомів, за якими ви зможете визначити зміна тиску, що не вимірюючи його.

523d36d21a667569a1f0d0b617d29943

Розрахуйте вашу фізіологічну норму артеріального тиску. Вона залежить від віку і визначається для людей 17-79 років. Навіть якщо ви практично здорові, артеріальний тиск може перебувати за межами ідеального показника. Систолічний тиск розраховується за формулою: 102 + Вх0,6. Для діастолічного тиску використовуйте іншу формулу: 63 + Вх0,4, помножене на 0,4. В обох формулах буквою «В позначено кількість повних років. Наприклад, ваш вік – 38 років. Систолічний тиск складе 102 + 38х0,6 = 124; діастолічний: 63 + 38х0,4 = 78. Ваша фізіологічна норма – 124/78 мм рт.ст.

Виміряйте пульс. Прискорена, добре відчувається пульсація, яка не припиняється навіть при сильному натисканні на артерію, свідчить про підвищений артеріальний тиск. Якщо ж пульс практично повністю зникає при натисканні на зап’ясті, переривається, ваш тиск, найімовірніше, нижче норми.

Опишіть характер головного болю, яку ви відчуваєте. Справа в тому, що цей симптом виникає при будь-якій зміні артеріального тиску. При підвищенні тиску біль локалізується в потилиці і скронях. Вона різка, сильна, пульсуюча, супроводжується запамороченням, нудотою, блювотою. Тупа, що давить і розпирає біль характерна для зниженого тиску. Часто вона виникає в лобно-тім’яної або лобно-скроневої частини після сну або розумового навантаження.

Розгляньте ваше обличчя. Ознакою підвищеного артеріального тиску часто є почервоніння шкіри. Вона набуває цегляний відтінок і покривається добре помітною судинної сіткою. При низькому тиску, навпаки, особа буде блідо-землистим, невиразним і болючим.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зверніть увагу на загальне самопочуття. Підвищений артеріальний тиск дає про себе знати задишкою, шумом у вухах, тимчасовим порушенням зору (розмиті, двоящиеся предмети, «мушки, почервонілі очі) і болем в області серця. При зниженні тиску ви можете відчувати втому навіть після повноцінного нічного сну. Іншими симптомами низького артеріального тиску є погіршення пам’яті, слабкість, швидка стомлюваність, ускладненість концентрації уваги, загострене сприйняття запахів, звуків і світла.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...