facebook

«Б’ють та обзивають курвами» як заробітчанам захистити свої права у Польщі

Днями у Варшаві шестеро поляків побили українського таксиста. Каже, за те, що він українець. Проте поліція зареєструвала справу як звичайну «хуліганку». Правозахисники кажуть, що цькування на національному ґрунті у Польщі дуже поширене серед молоді, а от дорослі ставляться до заробітчан добре. Проте не всі наші громадяни, їдучи за кордон, задумуються, чи зможуть при потребі захистити свої права.

«КРАПКА» поговорила з юристами про те, як заробітчанам захистити свої права у Польщі, та дізналась, де шукати адвоката, якщо рівень володіння польською мовою недостатньо високий.

«Ти курва українська. Їдь додому»
Днями у Варшаві стався кричущий випадок: шестеро поляків, які скористалися службою таксі «Убер», побили водія за те, що він українець. Про це розповіла правозахисниця, голова Варшавського комітету Євромайдану Наталя Панченко.

«У перші хвилини поїздки все було добре. А потім п’яні пасажири-поляки сказали, що їм не подобається музика, просили водія увімкнути диско-поло. Водій сказав, що в автомобілі нема радіо. Молодики відповіли, що «раз він не слухає польського диско, то не шанує краю, до якого приїхав». І далі посипалось: «йо*аний українець, їдь до себе» та інші епітети у цьому стилі», – переповідає Наталя Панченко слова водія Романа.

Водій, побоюючись за свою безпеку, зупинив авто і попросив пасажирів вийти й замовити собі іншого водія. Пасажирам це не сподобалось, вони продовжували ображати Романа. У цей час водій увімкнув запис відео. На записі чути слова поляків: «Ми живемо не в Україні, де кожен бореться за шматок хліба, ми живемо в Польщі». А потім молодики почали бити Романа – спочатку в машині, а потім, ще дужче, витягнувши його з салону.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Коли мене били, то ніхто вже ані слова не казав про музику. Казали лиш: «Ти курва українська» та «йо*аний українець», – згадує Роман.

Роман – професійний водій. Живе у Польщі два роки, має дружину та однорічну дитину. Тепер він кульгає, а у його автомобіля зігнуті двері й крило. На жаль, неприємності на цьому не закінчились. Коли Роман оговтався, поїхав до лікарні, а потім повідомив про напад у поліцію. Але поліцейські, які його допитували, записували не всі його свідчення.

«Вони вирішили не записувати всі його слова у протокол. Сказали, що досить «коротко описати ситуацію». Тому, напевно, ніхто не переймається цим питанням, а Роман, скоріше за все, не отримає компенсації. Він запитує, що ще він може зробити в такій ситуації і хто може йому допомогти», – пише Наталка Панченко.

Найчастіше українців цькують молоді поляки
Цей напад отримав резонанс не лише в Україні, а й у Польщі. Наприклад, про нього писала «Газета Виборча». Її журналісти поспілкувались з Романом, і він зізнався, що прикрі випадки трапляються ледь не щодня.

«Я чую: «Будь ласка, говоріть польською», «Я не розумію». Ну, моя польська не зовсім хороша. Також щодня чую коментарі: «Ох, вас же і багато приїхало». Прикро це усвідомлювати», – розповідає Роман.

Наталя Панченко, котра після цього випадку поспілкувалась з багатьма українцями, які працюють водіями у польському «Убері», дійшла висновку, що випадки зневажання саме за національність стають уже звичними.

«До побоїв, на щастя, доходить не так часто, але слова зневаги, приниження від своїх клієнтів, як виявляється, водії, чують досить часто. Пасажири постійно запитують: «Чому пан не вивчив вільно польську мову, якщо він працює в нашій країні?» Або: «Скільки ви вже сидите з нами? Коли плануєте повернутись в Україну?», – ділиться Наталя Панченко.

І друге відкриття, яке її неприємно вразило, полягає у тому, що найчастіше українців цькують молоді поляки.

«Усі, з ким я говорила (а це було кільканадцять чоловік), кажуть, що пасажири від 40 років зазвичай дуже милі, ввічливі та дружні. Вони запитують, як нам працюється у Польщі, звідки саме хлопці родом з України, чи є у них діти. Принижують в основному молоді пасажири. Це люди, яким 20–30 років і навіть молодші. Поведінка таких залежить від випитого ними алкоголю. Тверезі про такі речі говорять, бо «просто хочуть спитати». Але після алкоголю вони вже починають «вказувати шлях» та не скупляться на лайку для опису нашої національності», – написала Наталя Панченко на Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...