facebook

Прикарпатець збудував 150-метровий паркан із пляшок. ФОТО

Майстер з с. Назвисько Городенківського району Василь Садов’як вимурував 150-метровий паркан зі скляних пляшок.

В селі жартома огорожу назвали “великою незвиською стіною”, пише Ратуша з посиланням на сайт ПІК.

У мене була кам’яна огорожа. Такі здавна клали в Незвиську, бо каменю в нас вдосталь, і кожен старався викласти перед хатою “гідний мур”. По цьому навіть визначали, чи добрий господар живе в тій чи іншій хаті, чи так собі — середнячок. З часом мій кам’яний паркан постарів посірів та змалів, бо камінь викришився, — розповів пан Василь.

За словами доньки майстра Галини Філіпової, її батько з телебачення, з газет і журналів дізнався, що можна збудувати огорожу з пляшок. Про свій задум розповів родичам.

Першим допоміг йому брат Микола, який після п’яти весіль своїх дітей мав удома, в селі Космач, на Косівщині, кілька сотень пляшок з-під шампанського. З цих пляшок батько і спорудив одну частину муру й підмурівки для квіткових клумб, – зазначила донька.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Згодом він вирішив обгородити пляшками всю господу, розповіла Галина. Та скляного “будматеріалу” вже не було. Тому пляшки з-під пива, води, горілки, вина, мінеральної води на інші дві частини паркана довелося збирати у ярах, на полях, вулицях, на берегах потічків та річки, біля магазинів у рідному, а згодом і у сусідніх Луці та Воронові.

Зовнішній бік муру майстер-самоук зробив таким, що видно всі денця пляшок. У деякі господар запхнув блискучі обгортки від цукерок й шоколаду. Внутрішній бік огорожі замастив будівельним розчином. Тому, коли ви на подвір’ї, розповів пан Василь, то ні за що не здогадаєтеся, що у паркані замуровані пляшки:

Я зробив так для того, щоби загерметизувати “шийки”. Якби залишив їх відкритими, то при кожному подуві вітру, я мав би тут таку “музику”, що всі сусіди б порозбігалися, та й мені б життя не було.

Скляний мур має понад 150 метрів завдовжки, пів метра завширшки та 1,5 метра заввишки.

Господар каже, що охоче поділиться своїми знаннями та уміннями з кожним, хто захоче спорудити біля свого обійстя скляний паркан.

Також додає, що такі огорожі ще й економічно та екологічно вигідні, бо у селах та містах зменшиться сміття, і люди не витрачатимуть шалені гроші на матеріали для парканів

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...