facebook

В Європі почалася друга хвиля коронавірусу, кордони знову можуть закрити

Після відносного затишшя в країнах Західної Європи спостерігається значне зростання нових випадків інфікування коронавірусом, що, на думку епідеміологів, свідчить про другу хвилю пандемії. Найбільше їх зафіксовано в Іспанії, Німеччині, Франції та Румунії. Найменше – в найбільш постраждалій від епідемії країні – в Італії.

З середини липня в більшості країн Європи фіксують збільшення кількості інфікованих коронавірусом. Деякі уряди не приховують – починається друга хвиля пандемії COVID-19. Як пише Obozrevatel, найбільше хворих у Румунії – 1 345 за останню добу. При цьому смертність тримається на рівні 40 випадків. Фінляндія з понеділка, 10 серпня, по 8 вересня запроваджує обмеження на поїздки для жителів країни в Бельгію, Нідерланди, а також Андорру. Медики запевняють, що через низький рівень колективного імунітету проти коронавірусу, люди будуть продовжувати активно інфікуватися ще як мінімум рік.

Судячи з оновлених даних, збільшення кількості інфікованих в Європі почалося з середини липня. Головною причиною цього уряди низки країн називають недостатність карантинних заходів і втому населення від ряду обмежень. “Давайте абсолютно чітко розповімо про те, що відбувається в Європі: боюся, що серед деяких наших європейських друзів в деяких місцях ви можете побачити ознаки другої хвилі пандемії”, – сказав прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у вівторок, 4 серпня.

Практично те ж саме говорять в урядах різних країн ЄС. Так, глава профспілки лікарів Німеччини Сюзанна Йона днями заявила, що країна знаходиться на другій, невеликій хвилі зростання. А бажання повернутися до нормального життя і ігнорування соціального дистанціювання, що спостерігаються по всій Німеччині, можуть звести нанівець ті успіхи, яких вони досягли під час першої хвилі. У Туреччині в останні дні спостерігається помітне зростання хворих на коронавірус. Особливо у великих містах. Влада країни пов’язує це з довгими вихідними, які були на честь свята Курбан байрам. Щоб попередити ще більше поширення хвороби, вулиці міст патрулюють поліцейські, які стежать за дотриманням масочного режиму серед місцевого населення. “Носіння масок і до цього було обов’язковим у всіх місцях – від парків до громадського транспорту. А зараз до того ж за цим суворо стежать поліцейські на вулицях. Вони обов’язково зроблять вам зауваження, якщо ваша маска буде не надіта або надіта не так, як потрібно. За порушення масочного режиму в країні передбачений штраф 3 тис. лір, в переведенні на гривні це близько 12 тис. І ці штрафи не для галочки, людей дійсно штрафують, але в тому випадку, якщо людина злісний порушник і на неї не діють профілактичні бесіди. Крім того, якщо ви без маски, вас ніде не будуть обслуговувати, а вхід в супермаркети та інші магазини взагалі заборонено. У магазинах і супермаркетах встановлені санітайзери, а на вході висять плакати з написом про те, що вхід можливий тільки в масці”, – розповіла співробітниця УНІАН, яка проживає в Анкарі.

Невтішні прогнози дають у французькому Міністерстві охорони здоров’я. За словами їхніх фахівців, восени або взимку Франція знову зіткнеться із другою хвилею епідемії: “Вірус в будь-який момент може стати причиною менш контрольованого сценарію, який останнім часом циркулює більш активно, з більшою втратою дистанційних та бар’єрних заходів”. В іспанській столиці Мадрид запровадили “масочний режим” і повернули обмеження на роботу нічних клубів. В регіоні Каталонії, в тому числі одному з найбільш туристичних міст Європи, Барселоні, заборонили збиратися групами понад 10 осіб і знову закликають людей не виходити з дому без поважної причини. Також там обов’язково носити маску не тільки в приміщеннях, але і на вулицях.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“За вихід без маски можуть оштрафувати на 100 євро. А в цілому люди вже трохи звикли до вірусу. Не так сильно дотримуються дистанції, як це було раніше. Ресторани забиті, деякий час були навіть відкриті нічні клуби. Єдине, на вулицях дуже мало туристів по у порівнянні зі звичайним докарантинним періодом. Аеропорти порожні. Іспанія від цього дуже постраждала “, – розповіла українка Олена, яка живе в Барселоні.

А ось Фінляндія з понеділка, 10 серпня, по 8 вересня запроваджує обмеження на поїздки для жителів країни в Бельгію, Нідерланди, а також Андорру. Людям, які прибувають до Фінляндії з цих країн, рекомендують залишатися на самостійному двотижневому карантині.

Грецький уряд оголосив про нічне закриття кордонів всіх сухопутних прикордонних переходів з балканськими країнами. Такі заходи, на їхню думку, покращать контроль за рухом на кордоні в денний час.

Коронавірусу потрібно 2-5 років, щоб обійти всю земну кулю Українські епідеміологи та імунологи запевняють, що рівень колективного імунітету від коронавірусу в світі дуже низький, тому люди будуть продовжувати активно заражатися ще як мінімум рік. Це в разі, якщо в кінці 2020 з’явиться ефективна вакцина або ж ліки. В цілому вірусу потрібно 2-5 років, щоб обійти всю земну кулю.

“Рівень колективного імунітету від коронавірусу і в Україні, і в світі дуже низький. Перехворіти має 75-78%. Офіційна статистика – це люди, які звернулися за допомогою, а значить захворіли. Але ж є і ті, хто переносить вірус на ногах, у когось він проходить під виглядом звичайної застуди, а у когось взагалі не проявляється. Тому всі ці цифри – досить умовні. Але для формування колективного імунітету від коронавірусу може знадобитися 3-5 роки, щоб сформувалася захист. Як з грипом: три роки ходить один штамп, а потім приходити інший, тому що до першого люди стають нечутливими”, – запевнив у коментарі відомий український імунолог Олег Назар.

Колишній санітарний лікар України Святослав Протас теж говорить про низький імунітет людства від коронавірусу і поки сам вірус не використає свій потенціал, він нікуди не дінеться: “Але з часом він може стати менш агресивним, щоб виживати. Якщо ж він буде вбивати свого господаря, загине разом з ним, а значить не зможе існувати далі. У цьому вірус не зацікавлений”.

Як повідомляв УНІАН, станом 7 серпня, коронавірусом в Україні та світі заразилися понад 19 млн осіб. Найбільше хворих COVID-19 вчора зафіксували в Бразилії, США, а також в Індії.

В Україні небезпечна хвороба діагностована у 78 261 людини, померли в період пандемії посилання – 1 852. На сьогодні, за даними УНІАН, для українців відкриті кордони Болгарії, Словенії, Ірландії, Туреччини, Сербії, Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Білорусі, Великобританії і Хорватії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...