facebook

Правила етикету: що можна їсти руками

7 страв, які допускається їсти руками.

Начебто вже давно заведено їсти піцу руками. Але все одно знайдеться той, хто буде наполегливо намагатися розрізати на шматочки корж, намагаючись виглядати вихованим і культурним. Однак по етикету деякі страви правильно їсти за допомогою рук, інформує Ukr.Media.

Картопля фрі

Це стандартний гарнір, що подається до сендвіча або бургеру. Якщо картопля фрі подається в офіційному місці, то скибочку можна розділити навпіл і брати кожну частину виделкою. Але в колі знайомих картоплю фрі їдять тільки руками, вмочуючи скибочки в соус. Природно, їжа повинна бути у кожного на окремій тарілці.

Раки, лобстери, креветки

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо креветки подаються цілком, з хвостами, тобто їх потрібно їсти руками. Без хвостів креветки їдять з допомогу вилки.

Лобстерів і раків тримають в руках за клешні і обережно висмоктують вміст. Можна розколоти панцир для полегшення процесу поїдання м’яса.

Суші

Суші їдять паличками або руками, але ніяк не виделкою! Якщо мистецтво володіння паличками дається з труднощами, потрібно брати шматочки руками, як це роблять японці.

Якщо ж шматок великий, його відкушують, але на тарілку не повертають, інакше це сприймається як невихованість.

Дичина і птах

Вилка і ніж не використовуються при поїданні крилець, реберець. Також цілком нормально їсти руками куріпок, перепілок, рябчиків.

Що стосується курячих ніжок, то залежно від обстановки їх їдять руками або використовують для приймання їжі вилку. Якщо на кісточці є папільйотка, ніжку їдять руками. Качку, гусака, індичку та іншу дичину їдять тільки ножем і виделкою.

Дика спаржа

Приготовлену спаржу потрібно брати за товстий кінець стебла і занурювати в соус. “Огризок” повинен залишитися на тарілці. Допускається розрізання стебла на великі шматочки, які їдять руками.

Плов

У країнах Азії більшість страв заведено їсти руками. У кочових народів не було традиції постійно накривати стіл і користуватися столовими приборами. Тому домочадці їли з одного посуду і руками.

Від плову в казані відокремлюють пальцями невелику частину маси. Щоб було зручно їсти, частини заведено складати у вигляді човника і відправляти грудку в рот. Природно, пальці потрібно після витерти серветками.

Фрукти і ягоди

Вимиту полуницю беруть за черешок і відкушують солодку ягоду.

Смородину, черешню, вишню подають з черешками, які утримуються пальцями. Ложка знадобиться, якщо до столу подається ожина, малина і ягоди без черешків.

Мандарин і банан очищають від шкірки, поділяють на часточки і їдять їх руками.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...