facebook

Катерина Шаповал: як потрапити на роботу в Польшу

За останні п’ять років кількість українців, що працюють у Польщі, зросла майже вчетверо. Лише у 2019 році легально працевлаштованих українців у Польщі було понад півтора мільйона, що додало 1% до ВВП країни.

Звісно, з початком пандемії і закриттям кордонів (зі сторони Польщі з 15 березня та зі сторони України з 17 березня) мережею почали ширитися настрої, що пророкували спад польської економіки без української робочої сили та історії про “поля незібраних трускавок” через відсутність можливості приїхати українським сезонним робітникам.

Але, як показав час, Польща досить швидко адаптувалася до нових реалій.

Для тих хто не кинувся панічно покидати Польщу в останні дні перед закриттям кордонів, ситуація склалася не так трагічно. Першого квітня президент Анджей Дуда у відповідь на звернення польського бізнесу підписав акт про так званий антикризовий щит, згідно з яким іноземці у Польщі мають право перебувати в країні легально навіть після закінчення терміну дії візи чи терміну перебування по безвізу до 30 днів після скасування епідеміологічного стану.

Також було введено можливість продовження дозволу на працевлаштування у разі зміни роботодавця.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як потрапити на роботу зараз?

Єдиним можливим легальним способом потрапити на роботу до Польщі є отримання запрошення від роботодавця, у якому вказано термін дії документу і робота, яку виконуватиме працівник.

У випадку сезонних праць, як правило, роботодавець вписує в запрошенні термін до 6 місяців. Якщо кандидат їде виконувати кваліфіковану роботу, термін дії запрошення залежить від умов контракту і передбачає вироблення карти тимчасового перебування з доступом до ринку праці.

Карта видається з прив’язкою до конкретного роботодавця і у випадку зміни роботодавця теж підлягає заміні.

Скільки можна заробити?

Середня заробітна плата по Польщі відрізняється залежно від регіону — Варшава та Західна Польща мають вищі ставки, Схід — найдешевший.

Для прикладу, рядовий бухгалтер у Любліні отримує 2500-3000 злотих нетто, в той час як його колега у Варшаві – 4000-6000. Середня “вартість” програміста залежить від статусу роботодавця (місцева чи міжнародна компанія) і складає від 7000 до 14 000 злотих.

Оформлення запрошення вартує 100 злотих в державну касу й оплачується роботодавцем.

Де шукати роботу?

Існує безліч варіантів — від соціальних мереж до вузькопрофільних рекрутингових агенцій та агенцій тимчасової праці, а також порталів для розміщення вакансій безпосередньо від роботодавця.

Соціальні мережі — величезне поле для пошуку робочої сили як правило посередниками. Серед посередників у Польщі є ті, хто просто продають запрошення на роботу без самої роботи, а також представники агенцій лізингу працівників (агенцій тимчасової праці).

Послугами перших користуються ті, хто свідомо націлений на нелегальну працю в Польщі або таким чином хоче потрапити далі в країни ЄС.

Нелегальне працевлаштування в Польщі загрожує депортацією для працівника та штрафом до 30 тисяч злотих для роботодавця.

Послугами агенцій тимчасової праці користуються більшість сезонних робітників та некваліфікованої робочої сили. Це абсолютно законна форма бізнесу, що з’явилася як реакція польського ринку на велику кількість іноземців, охочих працювати.

Принцип роботи агенцій тимчасового працевлаштування дуже простий. Компанія, що зареєстрована як агенція, бере на себе документальне оформлення, проживання і транспорт (часто вираховується з працівника, але не завжди), дозволи, медичні карти та розв’язання всіх супутніх проблем, пов’язаних із перебуванням іноземця у Польщі.

Роботодавець, згідно з підписаною з агенцією умовою, отримує чисту робочу силу, оплачуючи агенції певну обумовлену договором суму, а агенція сама пропонує працівникам винагороду, яку вважає конкурентною і відповідною ринку.

Більшість великих виробництв, супермаркети, ферми та агрогосподарства для працевлаштування іноземців користуються послугами агенцій, отримуючи працівників без зайвих технічних проблем.

Спеціалізовані рекрутингові агенції обслуговують зазвичай корпорації та займаються пошуком працівників середньої та вищої ланки менеджменту, їх послуги повністю оплачує роботодавець.

Значна кількість персоналу міжнародних корпорацій великих міст Польщі успішно живуть і працюють тут, користуючись лише англійською мовою.

Безпосередні робочі портали працюють за тим же принципом, що й українські, для подачі заявки потрібно добре володіти польською мовою та скласти резюме.

Офіційне працевлаштування дає соціальні гарантії та безкоштовне медичне соціальне страхування NFZ для працівника та членів його родини.

Працівники корпорацій та великих підприємств мають соціальні пакети у вигляді додаткового приватного медичного поліса, різноманітні абонементи та бонуси.

Нелегальна праця загрожує депортацією. Крім того в Польщі неодноразово траплялися випадки, коли роботодавець замість того, щоб надати медичну допомогу, вивозив нелегального працівника трохи подалі від місця праці.

Якщо ви працевлаштовані у Польщі – маєте можливість працювати в інших країнах ЄС, зробивши відповідні документи (сертифікат А1) та маючи відрядження від польської компанії на виконання окреслених робіт в окреслений період часу.

Катерина Шаповал, керівник відділу з розвитку бізнесу аутсорсингової бухгалтерської компанії inPL Group, Польща

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...