facebook

Сексизм і “скрєпи сусідів”: в МОН вибухнув скандал через курс “сімейних цінностей” для

Міністерство освіти України рекомендувало середній школі впровадити факультативний курс із формування сімейних цінностей, побудований на основі підручника, в якому містяться відверті сексистські твердження.

Як повідомляє видання “Деловая столица“, відповідний лист МОН на початку цього тижня розіслало регіональним департаментам освіти.

shkola1-800x484

Видання зазначає, що подібні рекомендації МОН видає вже не перший рік.

Цьогорічну директиву підписав заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Зокрема, у листі йдеться, що “МОН рекомендує у навчальних закладах продовжувати впровадження програми формування сімейних цінностей, сформованих на основі національно-культурної спадщини українського суспільства”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До листа додається список літератури, якою представники міністерства пропонують користуватися під час викладання курсу для школярів 8-9-х класів.

Серед рекомендованої Міносвіти літератури є посібник “Сімейні цінності для учнів 8-9 класів”, перевиданий в Івано-Франківську у 2014-му році (автори – В. Прит, С.Тесленко, З. Охріменко, Л.Корецка).

Укладачі посібника відзначають, що основні завдання курсу – “прищепити свідомий підхід до створення сім’ї, сформувати думку про те, що всі члени сім’ї повинні постійно розвиватися, а також навчити школярів бути щасливими”.

УП. Життя приводить декілька відверто сексистських цитат з підручника:

“Сьогодні у нас суспільство “мужніх жінок” і “жіночних чоловіків”. І, як результат такого жахливого стану речей – зниження статусу інституту сім’ї, все більшого розвитку гомосексуальних відносин, збільшення захворюваності та злочинності”.

Тому, за переконанням авторів посібника, вчителі разом із батьками повинні виховувати в хлопчиках чоловічі якості, а у дівчаток – жіночі. Так, українському підлітку розкажуть, що “чоловік – творець, який завжди прагне до новизни”. Чоловік, за версією укладачів посібника, повинен бути великодушним, цікавим і хоробрим.

Чоловік – добувач, креативник і захисник. Але не все так просто: “Розкриттю чоловічих талантів і якостей сприяє жінка, яка знаходиться поруч”.

Про фемінність в методичці теж згадано, але про розумові здібності жінок у посібнику немає. Навпаки: “якщо для чоловіка важливо затвердити реальну, соціальну дійсність, то для жінки – створити зручну для себе реальність. Тому дуже важливо, щоб чоловік опікувався душевним, емоційним і фізичним станом жінки”.

“Завдання жінки полягає в тому, щоб подобатися чоловікові, і саме тому вона повинна намагатися бути привабливою для нього”, – сказано у виданні.

“Справжня жінка ніколи не сперечається, не доводить, не намагається керувати ситуацією, оскільки знає, що все в світі створено для неї, для реалізації її бажань і мрій. А швидкість реалізації її бажань залежить від якості простору, яке вона формує повагою і любов’ю до себе і чоловіка, який втілює її бажання і мрії”.

“Якщо жінка нескінченно вірить в любов, вірить в свого чоловіка, підтримує його у всіх починаннях, то чоловік обов’язково “принесе додому мамонта “, в нашому випадку – гроші”.

Автори посібника “Сімейні цінності” докладно підійшли до опису жіночих обов’язків. Так, у посібнику написано: жінка повинна відповідати за свої статки і наповнення загального простору любов’ю.

“Це і підбирати штори на вікна, і доглядати за чоловіком, і з любов’ю подавати чай, і готувати їжу, і продумувати сімейне дозвілля”, – вчать школярів автори методички.

“Якщо жінка хоче, то може ще й працювати, але так, щоб робота була творчою і допомагала їй розкривати свої жіночі якості”, – йдеться у посібнику.

Тим часом соцмережі вибухнули гнівною реакцією на “нововведення” МОН.

Так, на сторінці Lustrum, коментатори в переважній більшості висловили негативну реакцію на сексистські “сентенції” даного підручника.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...