facebook

Якщо поновиться велика війна, піду добровольцем на самий передок, – Сенцов

Колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов підтримує тісний контакт із розвідниками ЗС України на передовій операції Об’єднаних сил і в разі поновлення маштабних бойових дій готовий піти добровольцем “на самий передок”.

Про це Сенцов розповів у великому інтерв’ю “Новинарні“, що вийшло друком 25 липня.

Він підтвердив, що після зміни місця проживання, у грудні 2019 року, став на облік у військкоматі в Києві (в Голосіївському районі, де отримав житло). Після цього його в РВК “згадували”.

“Але якщо щось таке почнеться – я сам поїду на самий передок, я не буду в теробороні. Маю вже чимало людей на фронті з різних підрозділів, які візьмуть мене під своє крило”, – сказав Олег Сенцов.

Зі слів режисера й громадського діяча, він чимало разів їздив до військових в зону ООС, зокрема, передав їм три розвідувальні квадрокоптери “Мавік”, придбані за фінансової підтримки друзів Сенцова.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я дуже вдячний хлопцям, бо поки я відпочивав у в’язниці – вони працювали, і зараз працюють. Ставляться до моїх візитів нормально. Уявіть: сидиш-сидиш в окопі – і опа! – Сенцов іде. Відвідую розвідувальні підрозділи, антиснайперські. Знаю, що ці люди працюють – роблять “мінус”. Все”, – сказав Олег.

Днями Сенцов знову був на фронті, розмовляв із бійцями ООС і відчув їхнє різке невдоволення підготовкою до “великого перемир’я”. Це “ще одна спроба домовитися з Путіним приречена на невдачу, яка може повернутися не тільки розчаруванням, а й втратами”, – робить висновок Олег.

Також Сенцов розповів, що зустрічався й розмовляв із розвідником Дмитром Гержаном “Тритоном”, який втратив ногу під час підриву, коли українські військові виводили з ОРДО колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха – цінного свідка у справі збитого “боїнга” рейсу MH17 (під час виведення Цемаха загинув також розвідник Олександр Колодяжний). 7 вересня 2019 року Цемаха віддали до Росії під час обміну, а звідти натомість повернувся Олег Сенцов та інші політв’язні і військовополонені.

“Зустрічався з Тритоном, з їхнім командиром, він мені все розповів. Він же дав телефон Тритона.

Цю спецоперацію робило ГУР. Але щоб пройти туди (на окуповану територію – “Н”), їм потрібна була допомога розвідників, які працюють там, це була спільна операція.

Я розмовляв також із ГУРівцями, які були задіяні під час цієї спецоперації. Не можу все розповідати, бо це діючі спецпризначенці, які досі виконують завдання в районі проведення ОС. Але я дуже занурився в цю історію”, – розповів Сенцов.

“Для мене ця історія дуже важлива. Я детально знаю, хто куди став, хто на що наступив, хто як ішов. Історія трагічна. Колодяжний загинув трагічно. Бачив відео, де поранених витягають…” – пояснив колишній в’язень Кремля.

На запитання, чи має він відчуття провини від того, що сталося під час виведення Цемаха, Сенцов сказав: “Це війна. Тритон розуміє, що це була помилка. Хлопці – геройські. Я коли йшов на зустріч, трохи боявся, але Тритон мене нормально сприйняв”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...