facebook

На авіашоу загинуло 77 людей: у Львові пройшла жалоба

18 років тому в результаті падіння винищувача в натовп глядачів загинуло 77 осіб, серед яких 28 дітей, постраждали близько 250 осіб.

18 років тому в результаті падіння винищувача в натовп глядачів загинуло 77 осіб, серед яких 28 дітей, постраждали близько 250 осіб.

27 липня 2002 року сталася найстрашніша катастрофа у світовій історії авіашоу. Того дня важкий винищувач Су-27УБ ВПС України впав на натовп глядачів в аеропорту Скнилів неподалік від Львова.

Під час показових польотів літак Су-27, яким управляли досвідчені пілоти, не зміг виконати фігуру вищого пілотажу “напівпетлю”. Борт спочатку зачепив дерево, потім крилом землю, кілька разів перекинувся, врізався в натовп глядачів і загорівся. Загинули 77 осіб. 28 з них – діти. Ще понад 350 осіб отримали травми.

Винуватцями трагедії назвали пілотів – полковника Володимира Топонаря і другого пілота полковника Юрія Єгорова, які в той день виконували фігури вищого пілотажу. Обидва пілоти встигли катапультувалися і отримали лише незначні травми.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Розслідуванням авіакатастрофи займалася Генеральна прокуратура і спеціальна комісія Міністерства Оборони України. До відповідальності за трагедію були безпосередньо залучені 10 осіб, з яких 5 були виправдані. Осіб, причетних до авіашоу, та льотчиків було визнано винними в скоєнні аварії через недбалість та невиконання плану польоту. Ніхто з обвинувачених своєї провини у трагедії не визнав.

Щорічно в цей день, 27 липня, в каплиці, яку побудували після трагедії неподалік від аеродрому, служать панахиду.

Меморіальні заходи, приурочені до 18-х роковин трагедії на Скнилівському аеродромі, пройшли і сьогодні. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

“Сьогодні, в 18-ту річницю авіакатастрофи, яка сталася на військовому аеродромі” Скнилів “, рідні та близькі, друзі та знайомі, всі небайдужі львів’яни вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою та покладанням квітів”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, в каплиці біля аеропорту відслужили Божественну літургію та парастас за загиблими. Після цього учасники заходу вирушили до “Сегменту пам’яті” на аеродромі, де поклали квіти до могил. Біля пам’ятного знака на місці трагедії відслужили заупокійну панахиду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...