facebook

Українських заробітчан масово затримують у Чехії

В’їзду до країн ЄС під забороною протягом 1 року, для українців,які порушили міграційний режим Чехії

За незаконне перебування в країнах ЄС затримують українців,через порушення міграційного законодавства.Пандемія корона вірусу внесла свої корективи до в’їзду європейських країн.Але для громадян з України є виключення Чорногорія,Болгарія,Хорватія.До цих країн можна потрапити за особливими правилами відпочиваючих. Через в’їзд українцями до Чехії за біометрією без дозволу на проживання або окремих видів чеських віз,тривожна ситуація склалася для більше як 170 наших співгромадян,за даними посольства України.у пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства “Балкова”, “Бєла Єзова” та “Вишні Лготи”.

Більшісьть із цих 170 гомадян України, які перебувають у цих трьох пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства в Чехії, вже подали добровільне клопотання про повернення на територію України, за рекомендацією посольства.

Представники українського консульства відмовились допомагати громадянам України, за словами читачки ТСН.ua,яка надіслала листа до редакції.З її слів відомо, що її родичі,які 6 липня виїхали на заробітки до Чехії, де і були нібито затримані поліцією Праги і наданий момент утримуються у таборі “Бєла Єзова”. У таких чеських “таборах” нібито “утримують тисячі українців”.

“Історія моїх рідних, які їхали до Чехії на заробітки, розпочалася 6 липня. Вони виїхали з України. На угорському кордоні їх без проблем пропустили. Вони мали з собою чеську позванку і тест на COVID-19. Але у Празі їх зупинила поліція і повезла до відділка. Звідти їм дали право на один дзвінок. Так я дізналася, де вони перебувають. 10 липня я знайшла своїх рідних в таборі Bela-Jezova (“Бєла Єзова”). Їх там утримують вже 9 днів. Ніхто не знає, коли їх відпустять. Там їм зробили тест на коронавірус і він показав негативний результат. Щодня їхнє перебування коштує 250 крон плюс тест до 2000 грн. Після повернення до України вони змушенні будуть все оплатити”, – написала до редакції Мар’яна.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так званий табір відвідав і український консул, але допомога нульова.

“У Чеській Республіці є 4 такі табори, скоріше вони нагадують тюрми, де кожен має свою камеру і один телефонний апарат на всіх. Там тисячі українців, яким ніхто не йде на допомогу. Мої рідні дістали депортацію і покуту, але все рівно їх утримують. Ми найняли адвоката на допомогу. В жодних новинах не показують незаконне утримання українців. Можете зв’язатися з консулом, він відвідав табір на днях, але жодної допомоги не надав”, – зазначила жінка.

За зверненням ТСН.ua до посольства України в Чехії по коментар, щоб розібратися у ситуації та з’ясувати, чому заробітчани були затримані, де вони наразі, чи справді українські дипломати відвернулися від наших співвітчизників та що загрожує українцям на цей час.

Затримані українці порушили заходи МОЗ Чехії “про запобігання поширення захворювання COVID-19” та намагалися в’їхати до країни без дозволу на проживання або окремих видів чеських віз, оскільки за “безвізом” через пандемію коронавірусу в’їзд заборонений.Так, у дипломатичному відомстві зазначили, що інформація, яку повідомила жінка, не відповідає дійсності.Навпаки, консульські працівники минулого тижня ініціативно відвідали наших громадян у пунктах “Балкова”, “Бєла Єзова” та закликали їх активніше співпрацювати з посольством та МВС Чехії і подати клопотання про добровільне повернення до України. Подання такого клопотання є найшвидшим способом повернутися додому – після цього посольство має правові підстави звернутися до МВС Чехії щодо пришвидшення повернення громадян. Посольство тримає ситуацію на контролі і стежить за тим, щоб права громадян не порушували”, – відповіли у посольстві.

Також відомо, що і точні дані про родичів жінки невідомі, однак, якщо вона звернеться до посольства, там їй та її родичам готові надати допомогу з якнайшвидшим поверненням додому та зменшенням адміністративного стягнення за порушення міграційного режиму.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...