facebook

Новак: в 2017 році регіони України будуть катастрофічно “голодувати”

Для того, щоб реформа децентралізації була проведена успішно, треба припинити фінансування регіонів з центру в ручному режимі, і залишати обласним органам влади більшу частину податкових зборів.

andrej_novak

Про це в прямому ефірі “Оглядача” заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

“У Держбюджеті 2017 року ніяк не прописана децентралізація, про яку так багато говорять. Повноваження місцевим органам влади віддали, це так. Але бюджетні трансферти регіонам все одно видаються. У проекті Держбюджету-2017 80% зборів іде в центральний бюджет, яким розпоряджається Кабінет міністрів, і тільки 20% віддають місцевим бюджетам разом узятим”, – сказав він.
Експерт також уточнив, що реальна децентралізація можлива тільки у разі перенаправлення грошових потоків з центрального бюджету до місцевих. “Справжня децентралізація можлива тільки в одному випадку – якщо будуть децентралізовані чотири базових, найприбутковіших, податку. Які два з них повністю залишаємо на місцевих рівнях, або з усіх чотирьох податків в місцеві бюджети повинні надійти 50% всіх зборів”, – підсумував Андрій Новак.

Як раніше повідомляв “Оглядач”, президент Петро Порошенко підкреслив, що завдяки децентралізації доходи місцевих бюджетів збільшилися в кілька разів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...