facebook

Лихо без добра? Хіміотерапія потрібна не всім онкохворим

Експерти вважають, що хіміотерапія може створювати порожні надії на одужання та завдавати більше шкоди, ніж користі, пацієнтам.

Тисячі онкохворих проходять “паліативну хіміотерапію”, щоб полегшити симптоми раку в останні місяці, пише The Daily Mail.

ea84e9d-rak-himioterapija3

Такі ліки можуть притлумлювати біль та продовжувати життя пацієнтам.

Традиційна ж хіміотерапія ефективна не завжди й не для кожного із пацієнтів. Тому Британська академія королівських медичних коледжів запропонувала рекомендації для лікарів, наголосивши на тому, що лікувальний ефект від хіміотерапії визначається індивідуально для кожного.

Хіміотерапія за своєю природою – дуже токсична. Тому для організму людини вона може бути більше шкідливою, ніж корисною. А в результаті, ефект від не ї дає доволі невеликі шанси на повне одужання, натомість викликаючи у пацієнтів марні надії“, – йдеться у рекомендаціях.Натомість організація закликає лікарів обговорювати із пацієнтами всі негативні наслідки опромінення та повідомляти їм про те, що хіміотерапія може не подіяти.

Дослідники говорять про те, що паліативна хіміотерапія, як альтернатива, полегшує симптоми хвороби. У своєму рекомендаційному листі вони застерігають від застосування непотрібних процедур.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо у хворого пізня стадія захворювання, варто зважити, чи потрібна хіміотерапія взагалі“, – наголошується у рекомендаційному листі.

Якщо у хворого пізня стадія захворювання, варто зважити, чи потрібна хіміотерапія взагалі. Фото prudkov/Depositphotos

Одна із упорядників рекомендацій, Дейм Сью, також додає, що поради фахівців не з’явилися “з повітря”. І лікарі, і пацієнти часто задумуються про те, наскільки потрібним є подібне лікування.

Переглянути зображення у Твіттері

nature @nature

Leukaemia cells are followed by intravital microscopy as they infiltrate mouse bone marrow & respond to chemotherapy http://go.nature.com/2dsOVT1 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...