facebook

Історичний момент! Зеленський підписав терміновий указ, давно пора було це зробити: все готово

Україна вийшла з Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (СНД). Про це йдеться в указі Володимира Зеленського.

«Відповідно до пункту З частини першої статті 106 Конституції України, керуючись статтею 54 Віденської конвенції про право міжнародних договорів та статтею 8 Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, постановляю:

1. Вийти з Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав, учиненої 5 грудня 2012 року в м. Ашгабаті», – зазначається в указі.

У другому пункті президент зобов’язує Міністерство закордонних справ України повідомити Виконавчий комітет Співдружності Незалежних Держав про вихід України з цієї угоди.

Зазначимо, що сторони угоди займалися організацією спільних заходів, спрямованих на боротьбу з легалізацією (відмиванням) злочинних доходів і фінансуванням тероризму. За угодою вони звітували Раді глав держав СНД.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Варто додати, що раніше в Кабінеті Міністріві України повідомили, що Угода про міждержавний обмін економічною інформацією, укладена 26 червня 1992 року в Мінську, й Угода про обмін інформацією у сфері зовнішньоекономічної діяльності, укладена 24 вересня 1993 року в Москві, передбачали налагодження обміну між країнами СНД актуальною економічною інформацією та статистичними показниками соціально-економічного становища та іншою інформацією.

“Після аналізу цих угод Мінекономрозвитку та інші зацікавлені органи влади [України] дійшли висновку, що в сучасних реаліях ці угоди вже втратили своє практичне значення і не застосовуються, оскільки вся необхідна і потенційно корисна економічна інформація в повному обсязі розміщена у відкритому доступі на офіційних сайтах органів виконавчої влади України та відповідних міжнародних організацій, членом яких є Україна”, – заявили в міністерстві.

Угода про співробітництво у сфері зовнішньоекономічної діяльності, укладена 15 травня 1992 року в Ташкенті, передбачала, що країни СНД будуть спільно координувати свою політику і співпрацювати у веденні зовнішньоекономічної діяльності з третіми країнами та міжнародними організаціями. Угода також визначала необхідність консультацій між країнами СНД щодо проведення переговорів про членство в інших міжнародних економічних і фінансових організаціях.

“Однак Україна на сьогодні має низку пріоритетних зобов’язань у сфері міжнародної торгівлі як член Світової організації торгівлі, а також у рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і низка положень Угоди про співробітництво у сфері зовнішньоекономічної діяльності в рамках СНД суперечить цим зобов’язанням. Для подолання цієї суперечності дія зазначеної угоди припинена для України”, – заявили в міністерстві.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...