facebook

Смертельні пари. Ліки, які не можна приймати разом

Сучасна медицина неможлива без сучасних ліків. На жаль, деякі ліки мають небезпечну пару – ліки, які при спільному прийомі викликають побічні ефекти!

120

Антибіотики – це речовини, які виробляються одними живими організмами для знищення інших. Перший антибіотик був виділений Олександром Флемінгом у 1928 році, за що він отримав нобелівську премію.
З тих пір антибіотики змінили життя людства. Хвороби, які раніше були смертними вироком, навчилися лікувати: пневмонію, туберкульоз, менінгіт та інші інфекції. Саме завдяки антибіотиками стався демографічний вибух 20 століття, коли населення стало збільшуватися в геометричній прогресії.

Антибіотики – справжнє диво медицини.

Оральні контрацептиви. Незалежно від форми випуску, принцип дії гормональних контрацептивів один і той же: змінити гормональний фон так, що овуляція (вихід яйцеклітини з яєчника), а значить і вагітність стають неможливими. Є й інша важлива дія: вони змінюють консистенцію слизу шийки матки, і вона стає непроникною для сперматозоїдів. Крім запобігання небажаної вагітності гормональні контрацептиви надають позитивний вплив на здоров’я жінки в цілому: зменшують ризик рак грудей і яєчників, перешкоджають появі прищів, полегшують перебіг місячних і так далі. Сайт cikavosti

Чому небезпечно поєднувати ці препарати?
Поєднання цих препаратів може знизити ефективність протизаплідних таблеток, і ви ризикуєте завагітніти. Причин дві:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

1. Мікроби в кишці покращують всмоктування гормонів. Тобто гормони довше залишаються в організмі, і довше захищають від небажаної вагітності. Антибіотики знищують кишкових мікробів, гормони не всмоктуються, тому велика кількість гормонів просто втрачається з каллом.
2. Багато антибіотиків стимулюють роботу ферментів печінки, тому вони починають посилено руйнувати гормони. У результаті концентрація контрацептивів у крові знижується, а разом з нею і ефективність запобігання вагітності.+

Що робити

Якщо ви повинні приймати антибіотики і контрацептиви одночасно, то користуйтеся презервативами.

Лоперамід і кальцій

Лоперамід (Імодіум) – найпоширеніші ліки від проносу. Продається воно без рецепта під різними брендами. Він знижує моторику і заспокоює кишечник, тому ви рідше бігаєте в туалет. Варто підкреслити, що лоперамід не можна вживати, якщо пронос пов’язаний з інфекцією (тобто коли є лихоманка, озноб, погане самопочуття). У цьому випадку мікроби будуть затримуватися в кишці, що загрожує посиленням інфекції.

Кальцій входить до складу двох груп безрецептурних препаратів:

1. Препарати для кісток (в поєднанні з вітаміном D). Його приймають жінки після менопаузи, щоб знизити ризик розвитку остеопорозу.
2. Антациди (препарати від печії) – кальцій входить до складу деяких ліків, що знижують кислотність шлункового соку.+

Чому небезпечно поєднувати ці препарати?
Основна дія лопераміду – гальмування моторики кишки. Але кальцію є аналогічний побічний ефект! Тому поєднання цих двох препаратів може призвести до дуже вираженого болісного запору.

Що робити

Якщо ви почали приймати лоперамід від проносу, зробіть перерву від препаратів кальцію, інакше ваш пронос може змінитися запором.

Верапаміл, бета-блокатори

Верапаміл належить до групи кальцієвих блокаторів. Кальцій звужує судини. Верапаміл блокує його дію – судини розширюються, що призводить до двох важливих ефектів: знижується артеріальний тиск, поліпшується кровопостачання серця, ішемічні болі проходять.

Потенційна небезпека верапамілу полягає в тому, що він також блокує кальцієві канали в провідній системі серця, тому може призводити до брадикардії та внутрішньосерцевим блокадам.
+

Бета-блокатори (атенолол, метолол та інші препарати з закінченням «-ол») – це найважливіші препарати для лікування серцевої недостатності. При серцевій недостатності серце з намагою перекачує кров по організму. Бета-блокатори з одного боку зменшують серцеві скорочення, але з іншого – їх ефективність зростає.

Ложка дьогтю: ці препарати також ускладнюють проведення електричного імпульсу по провідній системі серця.

Чому небезпечно поєднувати ці препарати?

І верапаміл, бета-блокатори зменшують скорочення серця. Тому їх поєднання може призвести до сильного уповільнення серцебиття (брадикардії та внутрішньосерцевої блокади). У найгіршому випадку – це може зупинити роботу серця.

Що робити

Контролювати пульс кілька разів в день, записувати його в щоденник. При вираженій брадикардії (менше 50/хв) звернутися до лікаря.

Ліки від застуди і від алергії

Антигістамінні препарати – найпоширеніші ліки від алергії. Вони зменшують вивільнення гістаміну, який і викликає неприємні ефекти алергії: свербіж, почервоніння, сльозотеча і інші Антигістамінні препарати ефективно ліквідують всі ці симптоми.

Препарати від застуди складаються з кількох діючих речовин. Як правило, це:

1. Парацетамол – для зниження головного болю і температури
2. Речовина для звуження кровоносних судин, щоб зменшити набряк слизової носа, тим самим зменшивши нежить.
3. Антигістамінний препарат – в даному випадку він зменшує явища запальної реакції (чхання, сльозотеча і т. д.)

Таким чином, ці препарати вельми ефективно усувають симптоми застуди і грипу. Однак з вірусом вони не борються, не варто про це забувати!+

ВАЖЛИВО

Ці препарати – не просто смачний чайок»! Їх можна легко передозувати! Більше чотирьох пакетиків на день не рекомендується.

Чому небезпечно поєднувати ці препарати?

До складу ліків від алергії і від застуди входять антигістамінні препарати.
Побічний ефект цих препаратів – сонливість. Тому випивши і те, і інше, ви ризикуєте втратити бадьорість на весь день. Крім того, така проблема може представляти велику небезпеку, якщо ви, наприклад, поведете машину у цей день.

Що робити

Якщо ви приймаєте ліки від застуди, на час відмовтеся від антигістамінних препаратів АБО приймайте препарати другого-третього покоління (телфаст, еріус, кларитин та ін), які менше впливають на нервову систему.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...