facebook

6 порад від психологів Гарварду як виховувати дітей

Неважливо, яке за вікном століття, основи морального виховання не змінюються з часом. Тому пропонуємо вам кілька надійних та перевірених стратегій, які допоможуть виховати дитину доброю, порядною та психічно здоровою.
119_1

На сьогодні дуже часто можна почути від батьків, що сучасні технології псують їхніх дітей. Тому вони добре усвідомлюють існування конкуренції за увагу дітвори.

Однак, незважаючи ні на що, всі батьки хочуть, щоб їхні діти досягали поставлених цілей, знайшли своє щастя і т.д. Але, за словами дослідників з Гарвардського університету, на своєму життєвому шляху вони не повинні забувати про почуття доброти та співчуття.

Отож, пропонуємо вам кілька надійних та перевірених стратегій, які допоможуть виховати дитину доброю, порядною та здоровою.

1. Проводьте час зі своїми дітьми

Це основна порада. Регулярно проводьте час зі своїми дітьми, розмовляйте з ними, цікавтесь, як в них справи, та уважно слухайте, що вони розповідають. Таким чином, ви дізнаєтесь багато нового про свою дитину, і покажете їй, що потрібно турбуватись за інших людей.

2. Говоріть вголос про те, що справді має значення

За словами дослідників, незважаючи на те, що батьки вважають дітей своїм найважливішим пріоритетом, діти цього не чують від них. Тому не забувайте говорити про це безпосередньо дітям.

3. Покажіть дітям, що проблеми потрібно вирішувати

Наприклад, якщо ваша дитина хоче покинути спорт, допоможіть зрозуміти причину та визначте її обов’язки в команді. Потім з’ясуйте, чи буде проблема вирішена після того, як дитина припинить займатись тією чи іншою діяльністю .

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

4. Вчіть дітей допомагати іншим та демонструйте вдячність за це

Проведені експерименти показують, що люди, яким властиво виражати вдячність, більш схильні до милосердя, легше прощають образи, люблять допомагати та щедрі, а ще — щасливіші. Тому добре, якщо батьки залучають дітей до виконання певної роботи вдома, за що протягом дня висловлюють вдячність.

5. Перевіряйте негативні емоції своїх дітей

Здатність турбуватись про інших ускладнюється відчуттями гніву, сорому, заздрості або іншими неприємними почуттями

Допомагаючи дітям розпізнати ці почуття, батьки підштовхують їх до вирішення внутрішнього конфлікту. З такого самоаналізу почнеться їх довгий шлях до того, щоб стати небайдужими, турботливими людьми. Це також важливо для встановлення розумних рамок їх психологічної безпеки.

6. Покажіть дітям, що світ набагато більший, аніж здається

Вчені стверджують, що майже всім дітям цікаве лише вузьке коло людей. Тому важливо навчити їх піклуватись про людей, які культурно, соціально і навіть географічно знаходяться в інших колах. Ви можете допомогти їм в цьому, навчивши бути хорошими слухачами, ставити себе на місце інших людей, та відчувати емпатію через зворушливі фільми, фотографії та новини.

Вчені запевняють: “Виховати ввічливу, турботливу та високоморальну дитину — важка праця. Але це саме те, що кожен з нас може зробити. І нема на світі більш важливішої та плідної роботи”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...