facebook

Від сьогодні поліцейські повинні розмовляти лише українською мовою

Патрульні поліцейські  повинні розмовляти українською мовою. 

З 16 липня почав діяти закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який зобов’язує говорити українською не тільки держслужбовців, але й певні категорії спеціалістів, співробітників або підприємців у сферах, з якими стикаються власники та водії автомобілів. Проте значна частини його норм почне діяти пізніше, щоб був час на підготовку.

Стаття 9 закону визначає, що володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків мають особи начальницького складу, а також рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, а також особи інших правоохоронних, розвідувальних органів, яким присвоюються спеціальні звання. Така ж вимога до суддів, прокурорів, адвокатів, нотаріусів та до медпрацівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Та найчастіше автомобілісти будуть бачити дію статті 30 закону, яка визначає, що «мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова». Тобто на АЗС, СТО, шиномонтажах, автомийках, парковках, магазингах, авторинках і т.д. обслуговування та надання інформації має бути українською. Але тут є виключення: «на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін».

А що ж передбачає закон у разі його порушення?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Буде створена нова державна інституція – «Уповноважений із захисту державної мови». Через своїх представників він буде контролювати виконання закону, а також приймати та розглядати скарги від громадян та юридичних осіб. У разі виявлення порушень винуватцю спочатку оголошується попередження і вимога усунути недоліки протягом 30 днів. Якщо порушення виявлять знову, то вже складається протокол і після розгляду справи за участю порушника може бути накладений штраф від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів, тобто 5100 – 6800 грн. Штрафні санкції почнуть застосовуватись через 6 місяців після призначення Уповноваженого із захисту державної мови.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...