facebook

Мовний закон України змінюють. Рада готується посилити захист “прав російськомовних”

Закон про мову в Україні набув чинності в липні 2019 року.

Українська – єдина державна і обов’язкова для використання в органах держвлади, а також у публічних сферах

Глава ВР Дмитро Разумков заявив, що документ потрібно переглядати з урахуванням позицій “усіх громадян”

Ніхто з депутатів, що входять до профільного комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, не знає, як саме хочуть змінити мовний закон

Відомо, що Кремль давно намагається повернути статус російській мові в Україні. В контексті деескалації конфлікту на Донбасі влада РФ вимагає зробити російську мову регіональною

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Глава українського МЗС зробив недвозначну заяву: “Врегулювання конфлікту на Донбасі неможливо без компромісів”.

“Слуга народу” ініціює зміну мовного закону, ухваленого лише в липні минулого року. Висока секретність розроблення згаданого документа, а також відоме бажання Кремля перетворити посилення статусу російської мови на Донбасі на одну з умов реінтеграції “Л/ДНР”, дозволяють зробити однозначний висновок: скоро “права російськомовних” захистять якнайкраще.

Новий мовний закон лякає. Чому?

“Мовний закон в Україні потрібно переглядати з урахуванням позицій усіх громадян”, – заявив глава ВР Дмитро Разумков. Водночас спікер, який сам під час передвиборчої президентської кампанії-2019 розмовляв російською й не хотів переходити на державну мову (“поки окуповано Крим та Донбас”), так і не уточнив, про які саме зміни може йтися.

“Ніхто не говорить про другу, третю, п’яту або десяту державну мови, але ми повинні почути позиції всіх, хто живе в цій країні. Є гуманітарні питання, безпосередньо пов’язані з поверненням окупованих Росією територій України під контроль Києва. Закон повинен влаштовувати всіх громадян України, незважаючи на те, де вони живуть і якою мовою розмовляють”, – уточнив він.

Очевидно, спікер мав на увазі статус російської мови на окупованому Росією Донбасі в контексті переговорів щодо закінчення війни в регіоні. У Кремлі постійно говорять, що “в “Л/ДНР” повинні говорити російською”. Колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов неодноразово припускав у коментарі OBOZREVATEL, що українські політики можуть погодитися “на російську мову на Донбасі в обмін на певні поступки росіян у процесі деескалації конфлікту й повернення регіону назад до складу України”.

Що про мовний закон думає президент Зеленський та його команда

Президент Володимир Зеленський і його найближчі радники час від часу натякають на утиск нацменшин, які живуть в Україні, в контексті мовного питання. Мовляв, не варто змушувати їх говорити українською. Водночас Зеленський погоджувався, що в російськомовних в Україні немає проблем, а ось жителям Донбасу можна було б дати можливість говорити й заповнювати документи російською.

На своїй нещодавній пресконференції в середині травня президент ще раз нагадав, що до всіх національних меншин, які зобов’язані знати українську, має бути справедливе ставлення.

“Нам треба навести лад із мовними квотами, давайте сядемо й проговоримо. Не ми їх вводили, квоти були ще до нас. Деякі деталі втрачені, а через них ми бачимо, що існує якась несправедливість до людей, які неукраїномовні в Україні”, – уточнив він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...