facebook

Українці отримуватимуть одразу дві платіжки за світло

Вже з наступного року українці можуть почати сплачувати ще й за транспортування електроенергії в мережі.

В Україні платіжки на електроенергію розділять на дві складові: безпосередньо за “струм” і транспортування (так звана абонплата), а тарифи для населення можуть підвищити вже з 2021 року.

Про це повідомляє Obozrevatel з посиланням на власні джерела в Кабміні. Попри рекомендації з боку Нацкомісії з комунальних послуг та енергетики (НКРЕКП), 2020 року тарифи на електроенергію не підвищуватимуть. “Зараз просто не час. Ми дійшли ситуації, коли та регулятор, і міністерство у своїх пропозиціях не можуть виключити питання скасування перехресного субсидування, що призведе до зростання тарифу для населення, але переглядати ці тарифи 2020 року ніхто не буде”, – пояснює співрозмовник. Крім того, відповідно до закону про ринок електроенергії, подібно до платіжок за газ уже найближчим часом квитанції за електроенергію розділять на дві складові: безпосередньо за електроенергію та її постачання. Зокрема, цей вже підтвердив голова відомства Валерій Тарасюк. “В разі з газом в окремих випадках після поділу платіжки на дві складові загальна сума зросла. Так, у регіонах, де постачання блакитного палива ускладнене і є невелика кількість споживачів, плата збільшилася”, – підкреслює видання.

Зараз у Кабміні розглядають можливість перегляду тарифу на електроенергію вже 2021 року. Також, імовірно, окремо для транспортування введуть нову квитанцію вже з наступного року. Як повідомляв УНІАН, раніше експерти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем’єра і т.в.о. міністра енергетики, оскільки саме завдяки їх рішенню країна під час кризи втратила дешеву атомну електроенергію й змушена збільшувати споживання дорогої енергії сонячної та вугільної генерації Рената Ахметова. Втім, таке рішення не стало несподіванкою ані від Дениса Шмигаля, який раніше працював на вугільного магната офіційно, ані від його заступника, тимчасового міністра енергетики Ольги Буславець, яка “прославилася” тим, що особисто підписала погодження на запуск корупційної формули для Ахметова – “Роттердам+”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...