facebook

Перекази заробітчан з Польщі можуть впасти майже на третину

Через пандемію і карантинні заходи грошові перекази українських заробітчан з Польщі можуть скоротитися на 30%. Про це заявив головний економіст Польської федерації підприємців Лукаш Козловські, повідомляє аналітичний центр CASE Україна в п’ятницю, 15 травня.


Відзначимо, що це загрожує втратою близько 4 мільярдів доларів валютних надходжень до українського бюджету в 2020 році.

Польські економісти кажуть, що близько 12% українських заробітчан залишили Польщу під час карантину, проте, враховуючи сезонних працівників, яких погано враховує офіційна статистика, ця кількість повинна бути вищою.

Як відзначають економісти, агросектор не був лідером із залучення українських працівників. Найбільше заробітчан працюють у промисловому секторі, будівництві, транспорті і підтримують сервіси та мають постійне працевлаштування.

Своєю чергою, промисловість і будівництво показують відносну стабільність за кількістю заробітчан. При цьому якщо рівень безробіття перевищить 10%, то українцям буде важко працевлаштуватися в Польщі на постійну (а не сезонну) роботу.

За оцінкою Козловські, скорочення грошових переказів із Польщі в Україну через наслідки пандемії може досягти 30%. У рік Польща приймає до 2 млн українських заробітчан. Це основна група заробітчан за кордоном, яка сформувала 12.9 млрд доларів переказів у 2019 році.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...