facebook

У Львові відкрили Центр трансплантації кісткового мозку

У суботу, 15 жовтня, у Львові на базі Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України за адресою вул. Генерала Чупринки, 45 відкрили Центр трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин Інституту патології крові та трансфузійної медицини. А вже в понеділок, 17 жовтня, Центр зможе приймати пацієнтів.

1406671_1443451

У Центрі проводитимуть операції з пересадки стовбурових клітин хворим на злоякісні клітини крові.

«Центр невеликий, але там є все необхідне для трансплантації стобувбурових клітин, – заявив керівник Львівського регіонального центру трансплантації стовбурових гемопоетичних клітин Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН Орест Тушницький. – У Центрі є операційна кімната, кімната для персоналу, кімната для конденсування і зберігання стовбурових клітин, а також палати для пацієнтів».

Спочатку у Центрі проводитимуть автотрансплантацію стовбурових клітин, коли у пацієнта здійснюватимуть забір його власних здорових клітин, їх заморожуватимуть, а згодом, після проходження пацієнтом інтенсивної хіміотерапії, повертатимуть. Пізніше, коли до Центру закуплять додаткове обладнання, також здійснюватимуть і трансплантацію від донорів.

Центр відкрили за рахунок Ротарі клубів «Вайноїхайм» з Німеччини, «Сідней-Холрой» з Австралії та «Львів» і «Львів-Ратуша» України. На цьому етапі облаштування Центру коштувало 46 тисяч доларів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Те, чого не змогла зробити держава, зробила суспільна організація, люди з різних країн, – зазначив Голова комісії фонду Ротарі клубу «Львів-Ратуша» Андрій Бейзик, – Вони зуміли знайти і засоби, і розуміння Це кошти фізичних осіб, які є членами Ротарі клубу. Ми сплачуємо членські внески, які потом можуть бути скеровані на певні проекти».

«Наша організація включає у себе близько 80 клубів з понад 4 тисячами учасників. Усі вони підтримали цей проект фінансово, тому вже на початку проекту ми мали 70 тисяч доларів», – додав президент Ротарі клубу «Вайнхайм» Крістоф Ноак.

Кілька років тому перспективу створення цього закладу обговорювали на рівні Міністерстава охорони здоров’я України. Проте, як результат, у державі на цей проект коштів не знайшлося.

«У 2014 році мала відбутися реконструкція будівлі та створення великого центру з трансплантації кісткового мозку. Але через події в Україні кошти не надійшли. І сам Бог послав нам колег-ротарійців. Зараз усі кошти, які вкладені у створення центру, це одержані від ротарійців. А держава не вклала ані копійки», – розповів Директор Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України, професор Василь Новак.

За словами Василя Новака, кошти за лікування можуть сплачувати з обласних бюджетів.

«Якщо в бюджетах області коштів для таких пацієнтів нема, то пацієнт повинен сам їх знайти. Держава ж надає зі свого бюджету лише для лікування хворих за кордоном», – пояснив він.

Як вже повідомляв ZAXID.NET, щорічно в Україні здійснюють 80-200 операцій з пересадки стовбурових клітин при орієнтовній потребі 1500-2000. Через недостатню кількість таких закладів дуже багато хворих змушені їхати на лікування за кордон та платити в 3-5 разів більше за ті самі процедури.

«Мені боляче за Україну. У Польщі кожне воєводство має центр трансплантації кісткового мозку, – зазначила завідувачка гематологічного відділення Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН Звенислава Масляк, – У них вистачає потужностей для лікування своїх хворих. І ще додатково приймають пацієнтів з України. Проте чомусь Україні «вигідніше» платити кошти за лікування своїх пацієнтів за кордоном, аніж розвивати вітчизняну медицину».

За словами Звенислави Масляк, медики підрахували, що за ті кошти, які українські пацієнти сплатили за 10 трансплантацій у Німеччині чи Ізраїлі, можна зробити один такий центр в Україні. Медики планують встановити в центрі додаткове обладнання, яке дозволить робити не лише автотрансплантацію, а й трансплантацію від рідних донорів. Проте, коли це буде зроблено, наразі не відомо.

«Все залежить від спонсорів, адже це потрібно ще не один десяток тисяч доларів, – зазначив Ігор Новак, – Але на допомогу держави ми не розраховуємо. Вже майже три роки наші рахунки арештовано через помилку працівників казначейства, які не перерахували гроші на підприємство, у якого ми купували обладнання. Зараз триває суд і схоже на те, що ця справа на довго затягнеться. І поки це питання не вирішене, ми не розраховуємо на жодну допомогу держави».

1406671_1443453

1406671_1443450

1406671_1443448

1406671_1443447

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...