facebook

В Україні розпочався сезон кліщів: в чому небезпека та як вберегтися

Саме травень є піком щорічної активності кліщів.

Сезон кліщів відкрито. Поміж них є павуки, що здатні викликати хворобу Лайма. Недуга може уражати різні органи та системи.

Якщо укус кліща не помітити, а хворобу Лайма не лікувати – це призведе до інвалідності, йдеться у  випуску ТСН.

Розповідає: великі кліщі нападають лише на тварин, а от менші становлять загрозу для людей. “Оце почервоніння, куди буде кров стікати, тільки вона може передавати хворобу Лайма, більше ніхто, – розповідає Небогаткін. – Тільки дівчатка ссуть кров, а хлопчики ні”.

Олександру Кравчук кліщі кусали тричі. Востаннє  – 10 років тому. Через три роки після укусу, дівчина втратила слух, зір на 90%. Лікарі діагностували розсіяний склероз. “Ніхто не зв’язував це з кліщем”, – розповідає Олександра, й додає, що лише додаткові дослідження вказали на хворобу Лайма, з якою дівчина боролася майже півтора року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хвороба Лайма проявляється як звичайна застуда. Розпізнати її можна лише за кільцеподібним почервонінням навколо місця ураження. Але у Саші цієї головної ознаки не було.

Хвороба Лайма часто переховується під неврологічними, серцевими та ревматологічними проявами – каже інфекціоністка Вікторія Клюс. У цьому підступність недуги. Лікарка радить чітко дотримуватися алгоритму, якщо кліщ таки укусив.

“Протягом 72 годин треба пропити антибіотик одноразово. Якщо це був кліщ присмоктуваний, бачите, що був збільшений у розмірі, тобто напився крові, то краще всього пропити”, – зазначає лікарка.

Кліща витягувати краще у травмпункті, а для відчайдухів є навіть спеціальні гаджети.

Павук, що потрапив на тіло – поступово повзтиме по ньому. За пів доби десь присмокчеться і якщо не знайдете – може місяць пити вашу кров. Тож фахівці радять до лісу вдягати світлі речі й довгі брюки. Більшість людей сам момент присмоктування кліща взагалі не відчувають, і виявити павука можна лише при ретельному огляді тіла.

“З себе все знімаєте і дивитеся, отам носки – лінія, по цій лінії дивитися, перший, куди потрапить, то це місце. Потім впадини під коліном, потім лінія трусів, лінія бюстгальера та лінія волосся”, – радить Небогаткін.

Медики радять ходити витоптаними стежками, бо там важче підхопити кліща, а також кожні дві години себе оглядати й обов’язково обробляти себе та своїх домашніх тварин засобами проти кліщів.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...