facebook

Треба платити: сім’ям онкохворих дітей роблять платні тести на COVID-19

Без негативних результатів ПЛР- тесту дитину не приймають до лікарні,а вартість тесту складає до 2,5 тисячі гривень.

Сім’ї онкохворих дітей в Націнституту раку і дитячої спецлікарні Охматдит змушені самі оплачувати тести на COVID-19. Про це з посиланням на благодійний фонд Пігулки повідомляє Украинская правда. Жизнь в понеділок, 4 травня.

Без негативних результатів тесту дітей відмовляються госпіталізувати для проходження хіміотерапії, променевої терапії, хірургічної операції, проведення МРТ. При цьому вартість ПЛР-тесту на коронавірус в Україні становить близько 2,2-2,5 тисячі гривень на одну людину.

“Ми згодні з рішенням лікарень, це потрібно. Але ми не згодні, що ці тести повинні оплачувати самі батьки. Ми лягаємо в лікарню планово на крапельниці кожні 14 днів. Тобто, в місяць тільки на тести для мене і сина потрібно 10 тисяч гривень”, – заявила мама онкохворої дитини Наталія Бойко.

Своєю чергою, в керівництві лікарень не змогли надати накази, що встановлюють відповідну вимогу про складання тесту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Сказали, що таких наказів немає. Вимога просто усно повідомляється батькам. У МОЗ України також підтвердили, що відповідної вимоги на національному рівні не існує”, – сказала директор фонду по роботі з підопічними і сім’ями Юлія Ноговіцина.

Фахівці фонду також відзначають, що карантин уже негативно вплинув на діагностику і лікування хворих дітей, так як через скасування транспортного сполучення, ізоляції, страх заразитися при зверненні до лікарні, зменшення доходів, менше сімей стало звертатися до лікаря, коли в дитини з’являються тривожні симптоми.

“Отже, ці діти будуть діагностовані пізніше, в запущеній стадії, коли шансів на виживання залишиться менше і потрібна більш агресивна і дорога терапія”, – пояснила Ноговіцина.

Директор фонду додала, що не проти введення вимог тестування, але тільки “за умови, що держава може собі це дозволити та організувати процес таким чином, щоб він не перешкоджав своєчасній діагностиці та лікуванню онкохворих дітей”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...