facebook

Ось як Росія намагається маніпулювати владою країн Східної та Центральної Європи

Про це йдеться у звіті приватної американської дослідницької групи, – пише інформаційне агентство Reuters

c63bfc81-183f-4808-984b-be8c229c4b89_w987_r1_s

Росія розгорнула кампанію таємних економічних і політичних заходів для маніпулювання у п’ятьох країнах Центральної та Східної Європи, дискредитації ліберально-демократичної моделі Заходу і підриву трансатлантичнх відносин, – стверджує американська приватна дослідницька організація.

Згідно з опублікованою у четвер доповіддю, Москва привернула до себе симпатичних їй політиків, постаралася забезпечити собі домінуючу позицію на ринках енергетики та в інших секторах економіки, і підривала заходи у боротьбі з корупцією в спробі здобути вплив на уряди Болгарії, Угорщини, Латвії, Сербії та Словаччини.

«У деяких країнах вплив Росії став настільки поширеним, що він кинув виклик національній стабільності, а також західній орієнтації країни і євроатлантичній стабільності», – наголошується у доповіді, предстпавленій за підсумками 16-місячного дослідження вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень і болгарського Центрі вивчення демократії у Софії.

Доповідь опублікована під заголовком: «Кремлівські сценарії: розуміння російського впливу в Східній і Центральній Європі» (The Kremlin Playbook: Understanding Russian Influence in Eastern and Central Europe).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дослідження збіглося із безпецедентними дебатами у США щодо того, чи Росія намагається втрутися у президентські вибори у США за допомогою кібератак та витоку електронних листів кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Передвиборний штаб екс-держсекретаря США заявив, що Кремль намагається допомогти кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу виграти вибори до Білого дому.

Уряд США офіційно звинуватив Росію в хакерстві. Президент Росії Володимир Путін відкинув звинувачення у втручання у вибори.

За словами головного автора звіту – колишньої співробітниці Державного департаменту США Гедер Конлі та інших чиновників, висновки дослідників збігаються з їхніми власними уявленнями про роль Росії у Східній Європі.

«Росія веде цілеспрямовану кампанію, націлену на повернення того, що Путін вважає її належним буфером в Східній Європі, і на підрив не тільки НАТО і ЄС, а й усіх демократичних основ обох інститутів», – вважає представник уряду США, який вивчає поведінку Росії з часів розвалу СРСР в 1991 році.

Він виступив на умовах анонімності, оскільки, за його словами, Білий дім заборонив своїм співробітникам публічно обговорювати ворожу діяльність Росії.

За його словами, ця діяльність включає хабарництво, пропаганду, дезінформацію, «випадкові» вбивства критиків Кремля у себе вдома чи за кордоном, а тепер і використання Інтернету з метою послаблення опонентів і західних інститутів.

У доповіді наводиться список заходів, прийнятих Росією для розширення свого впливу в Центральній і Східній Європі.

До нього увійшли різноманітні заходи, від великих фінансових угод на зразок контракту на 12,2 мільярда євро на будівництво двох нових ядерних реакторів в Угорщині, який Москва отримала на загадкових умовах, до плекання проросійських бізнесменів, які отримують політичні посади і згодом захищають інтереси Москви в урядах своїх країн.

У Болгарії економічна присутність Росії, обсяг якої склав у середньому 22 відсотки ВВП в період з 2005 по 2014 рік, настільки сильна, що «країна стикається з високим ризиком захоплення держави під впливом Росії.

У Болгарії економічну присутність Росії, обсяг якого з 2005 по 2014 рр. становив в середньому 22 відсотки ВВП, настільки сильно, що «країна стикається з високим ризиком захоплення держави під впливом Росії».

Гедер Конлі заявила в інтерв’ю, що завдання дослідження полягало в тому, щоб пролити світло на проблему, яка отримувала недостатньо уваги з боку американських і європейських властей.

«Перший крок – визнати, що відбувається, – каже вона.

У доповіді пропонуються заходи для обмеження російського впливу, серед яких – боротьба з незаконними фінансовими потоками і активізація американських програм допомоги з метою зміцнення державних систем і протидії російському впливові.

Reuters зверртає увагу, що це не єдине дослідження цьогоріч, яке було присвячене впливу Росії в регіоні.

«Росія відкрила новий політичний фронт в Європі, підтримуючи вкрай правих проти ліберального Європейського Союзу», – заявив в лютому Центр історичного аналізу і дослідження конфліктів британської дослідницької групи.

Уряди Угорщини і Греції відкрито симпатизують Путіну. Результатом цих симпатій є те, що істотна «п’ята колона» в Західній і Центральній Європі послаблює відповідь на російську агресію.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...