facebook

Інфляція повернулася в Україну через тарифи і ціни на одяг – НБУ

У Нацбанку пояснили, які товари і послуги найсильніше подорожчали з приходом осені.

Прискорення інфляції у вересні 2016 року у 1,8% було прогнозованим, однак виявилося нижче, ніж припускав Національний банк України (НБУ). Про це повідомляє прес-служба Нацбанку. За даними регулятора, базовий індекс споживчих цін у вересні виріс на 2%, в першу чергу – через подорожчання одягу і взуття на 10,3%.

45_main-1-760x484

“Зміна цін на теплий одяг і взуття безпосередньо не враховуються протягом березня-серпня. Відповідно, у вересні позначилися зміни цін, накопичені за ці місяці. При цьому зростання цін на ці товари був нижче, ніж очікувалося”, – пояснили в НБУ.

Зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, був зафіксований на рівні 2,8% і відповідає прогнозам. Регулятор пов’язує цей факт з підвищенням вартості житлово-комунальних послуг, а особливо – на електроенергію для населення (на 27,8%).

Істотно підвищилася і вартість освітніх послуг (на 5,3%) за рахунок сезонного подорожчання вартості середньої та вищої освіти. Через серпневу девальвацію гривні також піднялися ціни на імпортні товари – транспортні засоби, фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Більш істотно, ніж очікував НБУ, знизилися ціни на овочі та фрукти, а також на окремі зернові. “Це пов’язано з розширенням пропозиції продукції вітчизняного виробництва. Однак зниження цін на ці товари практично компенсувало подорожчання м’яса та м’ясних продуктів, а також молока і молочних продуктів, яке відбулося через зростання собівартості виробництва і підвищення цін на ці товари на зовнішніх продовольчих ринках. також очікувано продовжили дорожчати тютюнові вироби та алкогольні напої”, – вказали в НБУ.

Нагадаємо, споживчі ціни в Україні у вересні 2016 року зросли після тримісячного падіння (місяць до місяця). Так, інфляція порівняно з серпнем склала 1,8%. При цьому в річному вираженні – до вересня 2015 року – інфляція навіть сповільнилася і склала 7,9%. Для порівняння в серпні 2016 року до серпня 2015 року зростання споживчих цін склало 8,4%.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...