facebook

Чи потрібно дезінфікувати покупки із супермаркету

У зв’язку з поширенням коронавірусу у багатьох жителів України виникло питання, що робити з продуктами та іншими покупками із супермаркетів або після отримання доставкою. Чи потрібно їх дезінфікувати, або ж тримати на карантині? Корреспондент.net розповідає подробиці.

Скільки живе коронавірус на різних поверхнях?

Всесвітня організація охорони здоров’я та інші медичні організації не раз підкреслювали, що миття рук і щоденна дезінфекція поверхонь є найважливішим елементом боротьби з поширенням коронавірусу.

Одним з головних відкриттів американського експерименту стало те, що коронавірус може залишатися життєздатним у повітрі у вигляді хмаринки дрібних частинок протягом трьох годин. Але в рухомому повітрі, наприклад на вулиці, вірус осідає швидше.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вірогідність заразитися в супермаркеті та інших закритих приміщеннях достатньо висока, з цієї причини рекомендовано носити маски.

Також дослідження показало, що коронавірус може доволі довго зберігатися на різних предметах, починаючи від картонних коробок і закінчуючи пластиком і металом. Але з плином часу його концентрація і здатність інфікувати зменшується.

Дослідження вчених з Гонконзького університету доповнило цей список:
-Паперові вироби – 3 години

-Мідь – 4 години

-Картон – 1 день

-Деревина і тканина – 2 дні

-Пластик і нержавіюча сталь – 3-7 днів

-Гроші і скло – 4 дні

-Медична маска – до 7 днів

Чи варто мити покупки із супермаркету?

Однозначної відповіді немає, але ВООЗ та американські Центри з контролю і профілактики захворювань вважають, що ризик передачі вірусу в такій ситуації досить низький.

По-перше, картонні коробки неможливо ні помити з милом, ні обробити антисептиком, оскільки картон розм’якне.
По-друге, речовини в санітайзерах можуть бути небезпечними при потраплянні всередину, навіть овочі і фрукти рекомендується мити просто водою без мила. Мити також варто банани та інші плоди, чия шкірка не йде в їжу.
Залишається тільки один варіант – якомога частіше мити руки з милом. Імовірність звихрення частинок коронавірусу з поверхні упаковки в повітря практично виключена.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...