facebook

“В Італії почуваюся вільною”– чому заробітчани не повертаються в Україну

Пандемія коронавірусу не залишила байдужою майже жодну людину на планеті, адже обмеження, які запроваджують країни, впливають на усі сфери життя.

І заробітчанам, які шукають кращої долі в інших державах, доводиться повертатися на батьківщину з різних причин.

Когось хвилює, що не буде можливості працювати під час карантину, а хтось просто не хоче опинитися “у пастці” в іншій країні.

Попри те, що багато громадян повертаються в Україну, багато й тих, хто не збирається цього робити під час пандемії Covid-19.

Наприклад, деякі українці в Італії, яка є осередком спалаху коронавірусу Covid-19 в Європі, почуваються там більш захищеними, ніж в Україні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І навіть під час такої кризової ситуації, коли щодня фіксують тисячі нових хворих і запроваджують різноманітні обмеження, українці не бажають повертатися.

Наразі важко назвати точну кількість людей, які повернулися з-за кордону під час пандемії коронавірусу. За офіційною інформацією Державної прикордонної служби, лише протягом 27 березня кордон України з Польщею перетнули близько 18 тис. українців.

Експерти вважають, що протягом березня до нашої країни могло повернутися до 300 тис. громадян, які їздять на заробітки в інші країни. Проте сьогодні ця цифра не підтверджена.

Багато з них повернулися через те, що обмеження, пов’язані із пандемією, вдарили по їхніх робочих місцях, і тепер їм доводиться шукати роботу в Україні.

Так, згідно з результатами опитування IRCenter, опублікованому на сайті Wirtualne Media, близько третини українців заявили про те, що втратили роботу або її суттєво обмежили під час пандемії коронавїірусу.

Ще 27% респондентів заявили, що у них були проблеми з працевлаштуванням, а 3% навіть втратили житло під час пандемії.

Проте навіть в Україні заробітчани можуть залишатися без роботи, адже карантин сильно вдарив по бізнесу. Частина працівників перейшла на віддалений режим роботи, деякі компанії простоюють, а найбільшим попитом зараз користуються кур’єри, працівники кол-центрів.

Та й навіть у такому випадку їм доведеться вийти на ринок роботи, який переживає не найкращі часи, і не лише в Україні.

Як розповів перший заступник голови фракції Слуга народу Олександр Корнієнко, уряд вже розробляє план дій щодо заробітчан, які повернулися до України.

Крім того, можливість спрощення програми для бізнесу Доступні кредити 5-7-9% для заробітчан, які повернулися.

Проте далеко не всі громадяни України вирішують повернутися з-за кордону. Аналіз міграційної статистики уряду показав, що з 2010 року виїхали і залишилися за межами країни близько 4 млн громадян. Це приблизно 10% від усього населення України.

Тобто велика кількість людей і далі працюють в інших країнах навіть у період пандемії.

Багато українців у Польщі розповідають, що сумують за Україною, але не планують повертатися, доки там для них є робота.

Звичайно, планують приїздити для того, щоб побачитися з родиною і друзями, але після – знову на заробітки до іншої країни.

Потрібно пам’ятати, що заробітчани грають велику роль в економіках багатьох країн, адже часто вони займають робочі місця, на які немає попиту в країні.

Так, Польща вже думає про те, як повертати українських громадян на заробітки після послаблення карантину, адже там вони грають велику роль.

Проте не всі заробітчани повертаються через сезонність або певні ризики. Дехто просто втрачає роботу в галузях, які найбільше потерпають від обмежувальних заходів і початку економічної кризи.

Можливо за такої ситуації українським заробітчанам справді зможуть запропонувати альтернативу, але поки варто ставити на те, що більшість з них неодмінно повернуться за кордон.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...