facebook

Україну атакують членистоногі монстри, прокинулись через теплу зиму

Екологи попередили, що через теплу зиму в Україні надзвичайно рано прокинулися кліщі

В Україні дуже рано прокинулися дрібні членистоногі тварини – кліщі, родичі павуків та скорпіонів. Крім того, останнім часом вони надзвичайно розплодилися.

Співробітники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника пояснили у Facebook, чому це сталося. А також нагадали, як не підчепити кліща.

Ці створіння з’являються вже за температури вище 8°C, тому їх можна підчепити навіть за теплої зими. І мешкають скрізь, де є дерева, трави і чагарники.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В цьому році вампіри, які можуть переносити до 150 небезпечних захворювань, включаючи кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма і пироплазмоз тварин, прокинулися вже в лютому. Фахівці пояснюють пробудження взимку, а також тотальне зростання чисельності іксодових кліщів глобальним потеплінням.

Також на кількість паразитів впливають пожежі: там, де постійно випалюють траву, кліщі розмножуються у величезній кількості. А там, де екосистеми збалансовані і не піддаються тотальному щорічного випалюванню, членистоногих монстрів набагато менше.

Кліщі горять у вогні, однак виживають їх яйця. Причому полум’я знищує природних ворогів кліщів: турунів, великих мурах, ос та інших. Крім того, гинуть дрібні ссавці, птахи, ящірки і жаби, які теж харчуються кліщами.

Щоб кліщ не причепився, під час прогулянок у лісі, а також на лузі і навіть поруч з будинком, де вже зеленіє трава, потрібно бути уважним. Час від часу слід оглядати себе, використовувати репеленти (акарициди).

У разі виявлення кліща його обережно видаліть, місце укусу обов’язково змастіть антисептиком, а помийте руки з милом. Видаленого кліща обов’язково помістіть в чистий посуд, покладіть туди ж пучок трави і щільно закрийте кришку. Але дістати його з тіла неушкодженим – задача не з легких.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...