facebook

Євросуд визнав українські пенсії порушенням прав людини

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Петриченко проти України», визнавши порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод у зв’язку з тим, що в цій справі національні суди не розглянули доводи заявника з прямим посиланням на ст. 46 Конституції України про те, що розмір його пенсії був нижче встановленого в слушний час прожиткового мінімуму.

evropean-sud

 

Судова тяганина у цій справі тривала з 2006 року. Спочатку заявник звернувся до суду першої інстанції з позовом до районного управління Пенсійного фонду України про виплату передбачуваної заборгованості по виплаті пенсії та відшкодування моральної шкоди. Заявник, зокрема, стверджував, що розмір його пенсії був нижчий за прожитковий мінімум, що суперечило ст. 46 Конституції України. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову заявника.

Апеляційний суд міста Києва і Вищий адміністративний суд України залишили рішення суду першої інстанції без змін. Жоден з цих судів не розглянув доводи заявника за ст. 46 Конституції про невідповідність розміру його пенсії прожитковому мінімуму.

До Європейського суду з прав людини заявник скаржився за п. 1 ст. 6 Конвенції у зв’язку з тим, що національні суди не розглянули його аргумент про те, що розмір його пенсії був встановлений всупереч вимогам Конституції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У свою чергу, Європейський суд дійшов висновку, що, цілком проігнорувавши доводи заявника, навіть якщо вони були конкретними, до речі, і важливими, національні суди не дотримувалися свого зобов’язання по п. 1 ст. 6 Конвенції.

Таким чином, ЄСПЛ визнав, що мало місце порушення п. 1 ст. 6 Конвенції, а також ухвалив, що Україна протягом трьох місяців має виплатити заявникові 1200 євро як компенсацію моральної шкоди та додатково суму будь-якого податку, який може нараховуватися, передає джерело.

Відзначимо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вже звернула увагу національних судів на це рішення для врахування при здійсненні судочинства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...