facebook

Паніка продовжується! Курс долара продовжує зростати. Гривня знову на дні

Безготівковий долар продовжує активно дорожчати. 18 березня його курс піднявся на 37 копійок, і закріпився в рамках 27,38-27,42 грн / $, повідомив “Страні” директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. З початку місяця – на 2,72 грн.

Готівкові курси банків поступово вляглися, і позначку 30 грн / $ взяти не змогли. Максимум, який ставили на продажу – 29,80 грн / $ і це був одиничний випадок. Окремі банки продовжували ставити 29,0 грн / $ (ПУМБ, Правекс-банк, ОТП Банк). Але при цьому середні розцінки на продажу долара опустилися десь на 20 копійок – 28,30-28,50 грн / $, а на покупку – на 10 (до 27,10-27,30 грн / $). У той же час люди продовжили скаржитися на фактичну відсутність валюти в касах банків.

Помітно просіли ціни чорного ринку. Якщо вдень на піку вони досягали 28,25-28,83 грн / $, то до вечора скотилися до 27,80-28,16 грн / $.

“Дійсно готівкові курси відкотилися чарівним чином, і поки до кінця не зрозуміло за рахунок чого. Були чутки про постачання готівкового долара комусь з держбанків, і скорочення його дефіциту на ринку в цілому. Однак їх ніхто не підтвердив, так що як і раніше є невизначеність “, – сказав Василь Невмержицький.

Одночасно гуляла і інша плітка – що через карантин накажуть закрити небанківські обмінники. Мета – щоб люди здавали долари не в них, а тільки в банки (щоб у населення не було іншого вибору), тоді готівкова валюта буде краще контролюватися державою. Найбільше відділень в нашій країні у держбанків (в першу чергу, у Приватбанку та Ощадбанку), які прислухаються до думки Нацбанку, і будуть виконувати його вказівки. Нібито таким чином влада зможе краще контролювати готівковий долар, що знаходиться всередині країни. Втім, за фактом інформація також поки не була підтверджена.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Хоча банківським казначействам ідея сподобалася, адже у них як і раніше спостерігається валютний дефіцит, який дуже сильно відчувався на міжбанку. Обсяг безготівкових торгів, за різними оцінками, склав близько $ 400 млн, і половину з нього продав Нацбанк – близько $ 200 млн.

“Регулятор знову неодноразово продавав валюту, почавши з 27,30 грн / $ і дійшовши до 27,42 грн / $, що і стало підсумковим індикатором дня”, – уточнив Олег Курінний. Валютний попит на міжбанку як і раніше розігрівається компаніями і населенням. Люди продовжують скуповувати долар через мобільні додатки і системи інтернет-банкінгу.

Але при цьому активність по скупці валюти підприємств поступово починає знижуватися через скорочення банками кредитування.

“Банкіри змушені гальмувати кредитування корпорацій, оскільки побоюються їх дефолтів. В умовах посилення заходів, спрямованих проти коронавірусу, і згортання роботи підприємств, які відправляють людей по домівках, – ризики неповернень по кредитах ростуть дуже істотно. Це як раз ті ризики, на мінімізації яких завжди наполягав регулятор “, – підкреслив Василь Невмержицький.

Нацбанк вчора зробив дві гучних заяви по кредитуванню, але ще більше раздраконив ними банки:

Про готовність виділяти не тільки короткострокові кредити (на 1 і на 14 днів), а й довгострокові – терміном до 5 років. Для підтримки фінансової стабільності банків, а також для активізації довгострокового кредитування бізнесу і населення, в першу чергу, іпотеки.
Короткострокові кредити Нацбанку будуть видавати не тільки на 14 днів, а до 30 днів. При цьому видавати їх будуть не раз в два тижні, а щотижня.
В такому ж режимі будуть розміщуватися і депозитні сертифікати НБУ.

“Видно, що Нацбанку потрібно відзвітувати про виконану антикризову роботу, ось він і городить непотрібні заходи. Вони для красивої презентації, а не для практичної роботи. Адже ніхто з банків не ризикне зараз видавати кредити бізнесу під стабілізацію і розвиток – навіть держбанки сьогодні вирішили для себе все зупинити. Адже вже пішли заяви від бізнесу на реструктуризацію, і в багатьох випадках це будуть дефолти. Значить збитки для банків. і про який бред в вигляді іпотеки може заїкатися Нацбанк? Люди сидять по домівках, не працюють, зарплати платять небагатьох, хто може працювати на дому, і неясно, що у них буде зі здоров’ям. Іпотека – це футуристична фантазія Нацбанку, чиє керівництво імітує діяльність, щоб утриматися на посадах. Щоб банки кредитували – держава повинна взяти на себе ризики, а не тільки надати ресурси “, – підкреслив у бесіді голова правління великого банку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...