facebook

Деканоїдзе: Щоб завершити перший етап реформи поліції, потрібно $ 300 млн

Для повноцінного завершення першого етапу реформування української поліції необхідно близько 300 мільйонів доларів.

dekanojidze_hatija_687

Про це в інтерв’ю DT.UA заявила голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.

«Щоб у нас були нормальні контури, щоб ми мали можливість перевдягнути кожного зі 115 тис. поліцейських, обладнати поліцейські станції, забезпечити транспортом, створити внутрішні інформаційні бази й забезпечити співробітників планшетами, куди ці бази завантажені, потрібно близько 300 млн дол. І це потреби першого етапу реформи, які мають бути закриті протягом двох-трьох років. Про проект фотофіксації, який сам по собі доволі дорогий, поки що взагалі не йдеться. Що стосується реалій, у яких нам доводиться жити, то бюджет нам дає 13 млрд грн. Із цих коштів 90% ідуть на заробітну плату. На жаль, нам доводиться виходити з можливостей, які на сьогодні є в країні», – сказала вона.

За її словами, перебудувати систему правоохоронних органів в Україні неможливо за рік або за три, і для успішного результату реформовані повинні бути всі частини правоохоронної системи, включаючи поліцію, суди, прокуратуру, СБУ та податкову службу.

«Перебудовувати систему – це довга і клопітка робота. А ми зробили всього декілька кроків в цьому напрямку», – заявила Деканоїдзе.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вона підкреслює, що жодних збоїв і провалів у реформі не існує. «Так, десь уповільнений темп. Так, є помилки. Але ми, усвідомивши масштаби і зіставивши можливості, не зупиняємось і йдемо далі», – зазначає Деканоїдзе.

«Я абсолютно з вами згодна, що систему ми не перебудували. Це неможливо зробити за рік і навіть за три. Але хоч би як критикували патрульну поліцію, саме в її рамках нам вдалося створити елемент системи, який інакше мотивований і здатний самоочищатися, виштовхуючи тих, хто виявляється лояльним до старої системи. І це серйозний форпост, можливо, ще не зовсім досвідчених, але чесних поліцейських. І це наша реальна перша перемога», – заявила голова Національної поліції.

Відповідаючи на запитання про зростання злочинності в Україні, вона зазначила, що це пов’язано в першу чергу бідністю, безробіттям і війною. «Є така думка, особливо в тих людей, котрі далекі від правоохоронної діяльності, що зростання злочинності прямо пов’язане з роботою поліції. Що за даними статистики можна судити про результати роботи поліції. У всіх країнах світу завдання поліції – протистояти злочинності, незалежно від того, зростає кількість злочинів чи знижується. Понад те, в Україні злочинність зростає не з літа минулого року, а з 2013 р. Що впливає? Бідність, безробіття, війна, агресивність… Плюс значно підвищений рівень міграції людей у країні», – заявила Деканоїдзе.

«Взагалі, коли говоримо про зростання злочинності, про реформу та її результати, для мене дуже важливо, щоб люди розуміли головне: реформовані мають бути всі частини правоохоронної системи, і діяти вони повинні узгоджено та збалансовано. Включно з поліцією, судами, прокуратурою, СБУ, податковою службою тощо. Неможливо отримати якісний результат, спираючись тільки на нову поліцію, новий суд або прокуратуру. Це єдиний механізм, кожна ланка якого має чесно працювати на єдину мету», – підкреслює голова Нацполіції.

За її словами, видимі зміни сьогодні відбуваються тільки в поліції, а інші ланки системи переживають період реваншизму. «Складається таке враження, що ніхто не має наміру цьому заважати. Тим часом за два роки після Майдану треба й можна було створити цілі державні інститути, зокрема і в рамках правоохоронної системи, які б працювали не на якусь одну людину, призначену іншою людиною, а на результат. Суди – це взагалі серце правоохоронної системи, але вони сьогодні такі корумповані, що ніяк не можуть захищати права українського народу. Я вже не кажу, що вони масово повертають до нас старі кадри, які не пройшли атестацію. А ви знаєте, стосовно скількох людей, котрих ми затримуємо й заарештовуємо, суди приймають позитивні для нас рішення? Мізер. А можете собі уявити, що ми не можемо посадити жодного викрадача машин, яких випускали за 4 тис. грн, тоді як вони крали машини за 100 тис. дол.?», – заявила Деканоїдзе.

Джерело –  http://zik.ua/

Шукайте деталі в групі Facebook

Вам також може бути цікаво...