facebook

24 українські емігранти, які прославили Україну на весь світ

Нашого цвіту по всьому світу. Тисячі українців були змушені шукати кращої долі за кордоном.

Але навіть у чужих країнах вони пам’ятали про своє походження та змогли вразити світ своїм талантом, – пише 24tv.ua

Українці займали важливі державні посади у чужих країнах, підкоряли космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства.

Ми вибрали для вас історії 24 українців, які прославили нашу державу на весь світ.

Джек Паланс

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Джек Паланс (Володимир Палагнюк) — голлівудський актор, який ніколи не цурався свого походження. Він нагороджений “Оскаром” у 1992 році. Народився вже у США, батьки були вихідцями зі Львова та Тернопільщини.

Від Росії Джек відцурався. У 2004 році він відмовився від звання народного артиста Росії, наголосивши, що нічого спільного з Росією не має, адже є українцем.

Я — УКРАЇНЕЦЬ, А НЕ РОСІЯНИН. БУДЕ КРАЩЕ, ЯКЩО Я І МОЇ ДРУЗІ ПРОСТО ПІДЕМО З ФЕСТИВАЛЮ,
— НАГОЛОСИВ ДЖЕК ПАЛАНС.

Ігор Сікорський

Народився майбутній геній у Києві. Перше світове визнання він здобув у 24 — його літак “Ілля Муромець” став рекордсменом у вантажопідйомності. Згодом авіаконструктор подався у Штати, де відкрив власну компанію — Sicorski Air Engineering.

Його гелікоптери використовували Збройні сили США. І саме “пташки” українського інженера першими в історії перелетіли Атлантику і Тихий океан. Так його літаки та гелікоптери з’єднали континенти і дозволили долати величезні відстані за лічені години.

Серж Лифар

Сергій Лифар родом з Київщини. З юності його тягнуло до мистецтва — молодим співав у хорі, грав на скрипці та фортепіано. Балетом почав займатись з 17 років. До Парижа його забрала вчителька танців, яка емігрувала. Ним захоплювались митці та критики, називаючи його богом танцю. Серед друзів Сержа — Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Коко Шанель. Від громадянства Франції танцюрист відмовився.

Я УКРАЇНЕЦЬ І ЦИМ ПИШАЮСЬ

— так він відповів на пропозицію Шарля де Голля.

Міла Йовович

У 5 років Міла емігрувала з батьками до Америки. Тут вона й почала успішну акторську кар’єру. Крім цього Міла ще співає, грає на музичних інструментах та є професійною моделлю.

На відміну від багатьох емігрантів, які бували в Україні раз у житті, вона тут бувала не раз. Під час Революції гідності підтримала українців та закликала шанувальників жертвувати гроші на допомогу постраждалим на Майдані.

Соломія Крушельницька

Неперевершене сопрано у три октави Соломії Крушельницької не залишало байдужими нікого. Оперною дівою захоплювався увесь світ. Соломія легко співала на восьми мовах. Аби слухачі знали, звідки вона родом, після концертів співачка часто знайомила публіку з українськими піснями.

Богдан Гаврилишин

Економіст зі світовим ім’ям народився на Тернопільщині, зараз мешкає у Канаді. Гаврилишин є членом Римського клубу. Економіст зі світовим ім’ям. Завдяки йому з’явився Всесвітній форум у Давосі. Сюди щороку з’їжджаються політики та перші особи світового бізнесу.

Енді Воргол

Андрій Варгола став легендою за життя, зробивши з реклами справжнє мистецтво. Він — творець поп-арту. Народився геній у сім’ї лемків вже у США. Він займався усім: створював рекламу, знімав фільми, випускав журнали та навіть мав власний телеканал. Культовими роботами стали серія “Кока-Кола” та суп у бляшанці. Далі пішли “8 Елвісів”, “Монро” та інші.

Анна Ярославна

Донька Ярослава Мудрого Анна, вийшовши за короля Генріха, стала прабабцею майже 30 королів. Вона була дуже вродливою та розумною. Доки неписемні барони у Франції ставили замість підписів хрестики, вона впевнено підписувалася у державних документах.

Стів Возняк

Одним з засновників усім відомої компанії Apple є Стів Возняк, батько якого буковинець. Грандіозна компанія зародилась зі шкільної дружби з Стівеном Джобсом: двоє вірних друзів розпочали еру персональних комп’ютерів.

Стівен Спілберг

Хоч народився всесвітньо відомий режисер у США, походить Стівен з Одеси. У сім’ї часто звучала українська мова, а засинав він під українські колискові. Недарма улюбленою стравою Спілберга є борщ. Свого походження він не цурався, і коли у 2006 році вперше потрапив до Одеси сказав:

НАРЕШТІ Я НА РІДНІЙ ЗЕМЛІ!

Леопольд фон Захер-Мазох

Батько мазохізму родом зі Львова. Підкорив він Європу творами, яких чекали з шаленим нетерпінням навіть Віктор Гюго, Флобер, Дюма-молодший та інші французи, які фанатіли від книжок Мазоха чи не найбільше. Та в Україні він жив не довго, далі була Чехія та Австрія.

У своїх найвідоміших творах “Венера в хутрі” та “Дон Жуан із Коломиї” автор не забув про своє коріння. У цих творах події відбуваються в Україні.

Макс Левчин

У Силіконовій долині у США, яка славиться концентрацією високотехнологічних компаній, теж відзначились наші. У свої 27 киянин Макс Левчин створив систему платежів PayPal, якою зараз користується цілий світ. Україну хлопець покинув у 16. На сьогодні він є одним з найуспішніших та найбагатших програмістів долини.

Біллі Еванс

І тут не обійшлось без українського коріння: матір джазмена світового рівня родом з України. Біллі Еванс на сьогодні є одним з найвідоміших джазових піаністів ХХ століття. Також він є творцем такого стилю, як piano trio.

Гайді-Марія Стефанишин-Пайпер

Пластунка із Західної України встигла підкорити космос. Разом з батьками вона емігрувала до Америки. У 2006 році українка стала 445-ю, хто побачив неосяжний Космос на власні очі. Потім вона полетіла вдруге. За межами Землі їй пощастило бути 27 діб та 5 разів виходити у відкритий космос.

Петро Капиця

Батьки Петра — вихідці з Волині. У 1978 році фізика за відкриття низьких температур відзначили найпочеснішою Нобелівською премією. Науковець був відомим та затребуваним, він був членом 25 фізичних товариств у світі. За внесок у науку Капиця має іменний астероїд.

Квітка Цісик

Батьки Квітки — вихідці з Західної України. Вона народилась вже у США. З нею працював продюсер Майкла Джексона Квінсі Джонс, голос звучав у рекламі для McDonald’s, Coca-Cola, American Airlines та для Ford Motors.

Квітка записала для України два альбоми з народними піснями, які вразили не лише українців, а й США.

Девід Копперфільд

Девід Коткін, який зараз є славетним ілюзіоністом, народився у США. Дідусь Девіда по батьковій лінії був іммігрантом з України. Також Копперфільд відкрив містичне кафе без офіціантів та допомагає інвалідам розвивати спритність рук.

Юрій Дрогобич

Видатний філософ та астроном Юрій Котермак родом з Дрогобича. Згодом він виїхав до Польщі. Саме наш українець першим надрукував твір латинською мовою. Також він був ректором Болонського університету та професором Краківського університету.

Вейн Грецкі

Канадський хокеїст Вейн Грецкі встановив 61 хокейний рекорд. Нашими коренями завдячує бабусі з Тернопільщини, і українську мову чув саме від неї. Вейн засуджує політику Путіна та повністю підтримує Україну. Грецкі, або ж Грицько став символом нового хокею за свою майстерність у гольових передачах, технічність та невловимість. Його портрет тепер красується у Залі хокейної слави Торонто.

Роберт Максвел

Одна з найзагадковіших постатей в історії. Гох Мехел Гершович, більш відомий як Роберт Максвел народився на Закарпатті у селищі Солотвино. Своє ім’я він ще змінить кілька разів, поки стане Максвелом – мільярдером, який володів великою частиною медійного бізнесу Великобританії. Максвел знав понад 10 мов. Подейкували, що він працював на різні таємні спецслужби та розвідку.

У 1978 році приїхав в Україну. Побачивши рідне містечко, яке зовсім не змінилося за 40 років, аби його оживити, запропонував меру 60 мільйонів доларів, але той відмовився.

ЧИМ БІЛЬШЕ СЕКРЕТІВ ЛЮДИНА МОЖЕ ЗАБРАТИ В МОГИЛУ, ТИМ УСПІШНІШОЮ Є В ЖИТТІ

— казав Роберт.

Володимир Горовиць

Володимир з Києва ще у 5 років сів за фортепіано. У 21 він виконав 155 творів, що було феноменально для його віку. Далі — у репертуарі 12 концертних програм, додамо, професіонали на той час мали таких максимум 4. Володимир спочатку переїхав до Берліна, згодом — до Америки. Більшість українців і не здогадується про музичного генія. Саме він є володарем 25 премій “Греммі”. Платівки з його записами ставали справжніми бестселерами, квитки на концерти розкуповували миттєво.

За словами біографа Горовця, він часто згадував рідний Київ. Якось, граючи з англійським оркестром, розлютився і сказав:

Я УКРАЇНЕЦЬ І ПОКАЖУ АНГЛІЙЦЯМ, ЩО ТАКЕ ТЕМП.

Володимир Хавкін

Мільйони людей у всьому світі завдячують Володимиру Хавкіну життям. Вихідець з Бердянська винайшов вакцину проти холери та чуми. Найдовше жив бактеріолог в Індії – 22 роки, рятував країну від епідемії. За 40 років більше 35 мільйонів осіб вбереглось від страшної хвороби. В Індії Володимира почали сприймати як божество, преса нарекла “благодійником людства”.

Соня Делоне

Одеситка Соня підкорила світ моди вибагливої Франції. Дівчина запропонувала забрати прикраси з бісеру та пір’я і створити мінімалістичні пальта та сукні прямого крою з геометричним принтом. Лише одягом вона не обмежилась, далі було взуття, розмальовані автомобілі, килими, книги з її ілюстраціями, вітражі та інше. Будинки моди Yves Saint Laurent та Missoni зізнавалися, що вона була їхнім натхненням. Соня казала — любов до яскравих кольорів йде з дитинства.

ЦЕ ФАРБИ МОГО ДИТИНСТВА, ФАРБИ УКРАЇНИ. СПОГАДИ ПРО СІЛЬСЬКЕ ВЕСІЛЛЯ ІЗ СУКНЯМИ У ЧЕРВОНИХ І ЗЕЛЕНИХ ТОНАХ ТА КОЛЬОРОВИМИ СТРІЧКАМИ

– згадувала модельєр.

Віра Фарміга

Не кожен українець станцює гопака, а от Вірі, батьки якої з України, запросто. Голлівудська акторка постійно наголошує на своєму походженні та стежить за подіями в Україні. Російську агресію на сході країни засуджує, а про Путіна висловлюється ясно і коротко:

В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ Є БАГАТО ПРИКАЗОК, ЗОКРЕМА, “НЕ ЧІПАЙ ГІМН* – НЕ БУДЕ СМЕРДІТИ.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...