facebook

Прощена неділя: дата, як просити пробачення і як відповісти

Перед початком Великого посту, 1 березня, українці відзначають Прощену неділю. В цей день також завершується свято Масляна. 

Прощену неділю християни відзначають кожного року. Цей день призначений для того, щоб всі вибачилися одне перед одним за образи, які спричинили. Цей день має велике значення для кожного вірянина. Усі, хто відчувають, що мають провину перед кимось або їх мучать сумніви – мають чудову можливість залишити усі старі конфлікти та образи в минулому.
Тобто в першу чергу в Прощену неділю просять прощення у Господа за всі гріхи і погані помисли. Просять у Бога ще й сил на покаяння і очищення.

Традиційне формулювання, як просити вибачення у Прощену неділю, звучить так: “Прости мене” просить від усього серця той, хто займає більш високе положення (начальник – у підлеглого, старший – у молодшого, здоровий – у хворого, багатий – у бідного тощо), а у відповідь отримує: “Бог простить – і я прощаю. І ти мене прости!”

Просять вибачення у цей день навіть перед покійними родичами і знайомими.

У це свято:

-не відмовляють у прощенні – це великий гріх, якщо не пробачити кривдника, який просить вібачення, то скоєний їм гріх людина забирає на себе;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

-не відмовляють у допомозі і милостині жодному нужденному;

-лицемірити – обидва пункти, що вище, виконувати потрібно щиро, від душі;

-не можна сваритися, скандалити і лайливо виражатися;

-займатися брудною важкою роботою – свято присвячене духовному розвитку, а не фізичним справам.

Це останній день Масляного тижня, коли ще печуть млинці.

Також народні прикмети на Прощену неділю велять в цей день прощатися із зимою. Цього року це буде буквально, адже саме з Прощеної неділі починається календарна весна 2020.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...