facebook

Україну сколихнув землетрус: у мережі повідомили про поштовхи

Україну зачепив землетрус, що трапився у ніч на 31 січня у Румунії. Його магнітуда склала 5,1.

Про це повідомили у Геологічній службі США. Зафіксували землетрус о 3:26 за київським часом у повіті Вранча. Епіцентр був на глибині 120 км.

Відчули поштовхи люди, що перебували на відстані до 250 км. Так, землетрус зачепив, крім України, Молдову і Болгарію. Про те, що підземні поштовхи відчувалися в Україні, повідомили користувачі Facebook. Зокрема “трусонуло” Білгород-Дністровський Одеської області.

Пізніше в ДСНС України уточнили, що землетрус зачепив лише Одеську область.

“За даними Головного центру спеціального контролю Національного космічного агентства 31 січня о 3:26 зареєстровано землетрус магнітудою 5,1 на території Румунії (гірський хребет Вранча), який поширився на територію Одеської області без негативних наслідків”, – йдеться у повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У ДСНС додали, що місцеві жителі по допомогу не зверталися.

Заступник директора Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України Олександр Кендзера розповів ObozTV, що землетруси на території України були завжди, і, вочевидь, будуть у майбутньому.

Кендзера пояснив, що науковці готуються до землетрусу, вивчаючи сейсмічну небезпеку кожної ділянки, на якій розміщені будівлі, починаючи від атомної станції до конкретного будинку. Ці роботи називаються сейсмічними районуванням.

“Дані про те, як будуть коливатися грунти, передаються фахівцям, які розраховують додаткову сейсмічну напругу в об’єктах, які контролюються. Це може бути від атомного реактора і завершуючи звичайним висотним будинком, де теж можуть бути різні сейсмічні прояви, якщо якісь конструкції цього будинку або він сам потрапить у резонанс з тими хвилями, які підходять до фундаменту цього будинку. Наприклад, як землетрус, який стався сьогодні вночі”, – розповів сейсмолог.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше у мережі з’явилися видовищні знімки та відеозаписи найпотужнішого у 2020 році землетрусу у світі, що трапився у Карибському морі 28 січня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...