facebook

Кодування каналів в Україні: які кнопки стануть недоступними і як отримати доступ до відключених сервісів

Готуємся до кодування супутникового сигналу в Україні: що робити глядачам ТБ після 28 січня.

1. Процес кодування каналів в Україні: коли почався і чому

2. Які канали закодують в Україні

3. Які канали в Україні залишаться у вільному доступі

4. Перегляд ТБ після кодування сигналу: переналаштовуємо свої супутники

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

5. Як дивитися улюблені канали після кодування: зміни при перегляді і чим відрізняється новий формат від традиційного

6. Вчимося замовляти установку для прийому закодованого сигналу: інструкція по виклику майстра

28 січня на території України вступає в силу рішення про припинення мовлення ряду каналів, які раніше працювали у вільному доступі. Дивитися улюблені передачі безкоштовно не зможуть навіть власники супутникових тарілок, яким тепер доведеться платити за доступ до улюблених каналів.

Що робити при блокуванні каналів? Як відновити до них безкоштовний доступ в цілодобовому режимі? – Відповіді на ці та інші важливі питання, ви знайдете в цій статті.

Процес кодування каналів в Україні: коли почався і чому

Україна переходить на цифрове мовлення, а також реалізовує принципи нової інформаційної політики, прийняті за часів правління президента Порошенко. У зв’язку з впровадженням в нашій країні нових стандартів якості телерадіомовлення і реалізації оновленої державної медійної політики було прийнято рішення, що 28 січня 2020 року в Україні закодують безкоштовний супутниковий сигнал.

Тобто ловити високоякісні хвилі з особистої супутникової тарілки вже з кінця січня стане неможливим. У числі інших заблокувати своє мовлення вирішили найрейтинговіші українські канали, серед яких варто відзначити кнопки СТБ, Нового каналу, каналу Україна, 1 + 1 та ряду інших мовників, щодня збирають багатомільйонну аудиторію.

Рішення про кодування сигналів супутника було прийнято з певними цілями. Так, в уряді і керівництві найбільших медійних холдингів країни прийшли до рішення, що допускати подальший безкоштовний доступ до оригінального або ліцензійного контенту через супутникові сигнали і телеканали є сумнівною і комерційно недоцільною ініціативою. Так, через любителів безкоштовного і якісного сигналу телевізійні канали та виробники контенту недоодержували значну частину прибутку, дефіцит якого став гостро відчуватися в нових умовах існування медійного ринку, через що транслювати сигнал ставало невигідно.

Відзначимо, що кодування сигналів супутника українське телебачення планувало вже давно, однак по по ряду причин відкладало реалізацію своїх намірів. Крім фінансового питання, проблема з безкоштовним доступом до сигналу каналів, виникали і юридичні протиріччя. Українські канали регулярно мали претензії з боку власників контенту, права на який вони отримували за ліцензіями.

Безкоштовний супутниковий сигнал легко використовували пірати, проти яких безсилий будь-який оператор, які нелегально ретранслювали його абонентам, записували окремі програми, фільми та серіали і поширювали їх в мережі на нелегальній підставі, проте кодовані канали повинні вирішити цю проблему.

Ситуація, що склалася, приносила безліч витрат українським каналам, які почали відчувати фінансові проблеми і знаходилися під постійним ризиком початку судових розглядів і санкцій з боку найбільших світових медійних компаній і неможливістю зберегти права на свій продукт.

Нагадаємо, що новий час в Європі всі канали блокують безкоштовний доступ до своїх хвиль із супутників. Україна вирішила долучитися до даної практиці ще в 2018 році, проте реалізація ініціатива зажадала у влади і правовласників значної підготовки протягом більш ніж двох років. Особливо протестували проти ініціативи регіональні влади, в яких менше число жителів мають доступ до платного ТВ.

Які канали закодують в Україні

28 січня 2020 року безкоштовний доступ до супутникового сигналу буде заблокований для абонентів каналів групи 1 + 1 (1 + 1, 2 + 2, Плюсплюс, УНІАН, Бігуді і ТЕТ). Також отримати сигнал на безкоштовній основі не можна буде для каналів з пулу StarLightMedia, до яких належать Новий канал, ICTV, СТБ, М1 і М2, який зараз вже заблоковані.

Скасування на безкоштовний доступ чекає глядачів каналів Інтер Медіа Груп – Inter, НТН, Мега, Піксель, Ентер, Зум, НТН і К1 і К2 і інші популярні канали. Подивитися їх контент можна буде іншими способами.

З рішенням конкурентів згодні представники медіа-групи України: НЛО ТБ, Ескулап ТБ, Індиго і каналу Україна та інші дочірні компанія кабельного телебачення.

Які канали в Україні залишаться у вільному доступі

Деякі холдинги вирішили залишити своїм глядачам доступ до сигналів з супутників. Дане рішення було прийнято інформаційними, місцевими та нішевими компаніями. Всього 40 кнопок транслюватимуть новини для всіх абонентів. Зокрема необмежений доступ і альтернативне мовлення залишиться у глядачів каналів Зік, Рада, Ньюс Ван, Еспресо ТВ. Культура, Прямий, 5 канал, 112, ЮА Перший (Перший національний, Рада інші, які закодовані на даний момент не будуть.

Як дивитися улюблені канали після кодування: зміни при перегляді і чим відрізняється новий формат від традиційного

Якщо ви хочете дивитися улюблені канали з супутника після кодування їх сигналу весь тиждень то вихід є. Найпростішим способом виходу із ситуації є підключення до однієї з великих загальнонаціональних провайдерів, таким як Віасат і Екстра ТВ або вибрати іншу мережу.

Для забезпечення доступу до закодованих каналів власникам старих тарілок потрібно купити спеціальний тюнер або декодер, які дещо відрізняються між собою, вартість якого починає від тисячі гривень. Окремі компанії пропонують взяти пристрій в оренду. Кабельне ТБ, в свою чергу, працює в звичайному режимі.

Плата за перегляд улюблених каналів з супутника буде порівняно не дорогою – від 69 до 116 гривень в залежності від обраного пакета і кількості потрібних вам каналів. Провайдери мають безліч привабливих пакетів за прийнятними цінами, один з яких обов’язково підійде вам і вашим домочадцям.

Якщо вас не влаштовує такий варіант, то ви можете вибрати підключення до традиційного цифрового або кабельного телебачення. Крім того, провайдери часто пропонують плеєри IPTV, через які можна дивитися улюблені канали у високій якості. Також є окремі сервіси, на яких доступні програми і фільми від найбільш рейтингових каналів України, до яких варто віднести ДіваТВ, Мегаго, Омега ТВ, канали на відеохостингу Ютуб і ряд інших.

Відзначимо, що якщо ви хочете насолоджуватися улюбленими шоу, програмами, фільмами і серіалами на ТБ, дивитися футбол, то ваш апарат повинен бути обладнаний функцією розумного ТБ, кодування якого є предметом розгляду в іншому матеріалі.

Згадаємо про нелегальні способи отримання доступу до закодованих каналів, найпопулярнішим серед яких є медіа-шерінг. Так, ознайомившись з мануалами в інтернеті або найнявши людину, яка надає дані послуги, можна зробити злом коду супутникових каналів і подолати закодований сигнал. Технологія працює за принципом поширення сигналу від одного власника легального сигналу ряду абонентів. Таким видом нелегального доступу до контенту не зневажають близько одного мільйона українських домогосподарств. Якщо ви вдаєтеся до кабельного телебачення, то нововведення вас не торкнуться. Підключити ТБ можна також до звичайного комп’ютера, пристрою на Андроїд, підключеним до Інтернету.

Вчимося замовляти установку для прийому закодованого сигналу: інструкція по виклику майстра

Для того, щоб підключиться до послуг цифрового провайдера, вам недостатньо мати лише телевізор, адже до нього потрібно підключити спеціальну установку. Традиційна антена вам вже не потрібна і її сміливо можна викидати на сміття. Тюнер для прийому сигналу в сучасній Україні коштує понад 1 тисячі гривень. Для того, щоб ваша установка працювала без збоїв, а ви змогли насолоджуватися якісним сигналом ТВ, найкраще замовляти тюнер і установника безпосередньо у обраного вами провайдера. Зайдіть на сайт компанії, з’ясуйте на якому супутнику потрібно ловити сигнал саме вам і вивчіть це питання на сайті або каналі компанії в мережі. Там же вас розкажуть, до якого саме супутнику потрібно підключиться для користування послугою.

На цифрових каналах доступна і інша інформація, яка допоможе вам переключиться на нову систему перегляду ТБ. Супутникова система, навіть на комп’ютері, – складна в управлінні, а її установку краще доручити професіоналам.

Якщо ви не розглядаєте такий варіант і ваш комп’ютер або камера потрібні вам не тільки для перегляду ТБ, але і для інших цілей, то установку, як і супутникову тарілку можна купити і самому. Відзначимо, що підключити систему до старого телевізора також не вийде, так що перевірте модифікацію свого апарату. Перед покупкою лише переконайтеся, що на тюнері або на упаковці декодера є спеціальне маркування УТБ. Процес установки тюнера будинку можна вивчити за інструкціями в мережі або на Ютуб, телевізійні канали на якому регулярно публікують свій контент.

Вартість підключення до послуги в таких містах, як Київ і інших, і витрати на антену становитиме від 1000 до 3000 тисяч гривень. Замінити наявний апарат також буде можливо, але за окрему плату. Альтернатива цьому рішенню є, але вона зараз нелегальна в нашій країні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...