facebook

Гюлен: є докази, що Ердоган сам інсценував спробу путчу

Невдалий держпереворот потрібен був президенту, щоб розширити свою владу

Турецький опозиційний політик Фетхуллах Гюлен впевнений: за невдалою спробою путчу стоїть сам Ердоган, пише Die Welt.

94_main

Гюлен зазначив, що відчуває непереборне бажання повернутися в Туреччину «Я часто повторюю: якщо так трапиться, що помру я тут (у США), то я хотів би неодмінно бути похований в Туреччині, біля ніг своєї матері. В США до мене завжди ставилися з повагою. Я прийняв рішення залишатися тут так довго, поки мені не скажуть, що я повинен виїхати. Тут я знайшов спокій».

Водночас Гюлен відхиляє той факт, що отримував підтримку від влади або спецслужб США. «Це все наклеп, який пан Ердоган і його рупор в ЗМІ поширюють про мене». Коментуючи звинувачення на свою адресу в зв’язку з організацією липневого путчу в Туреччині, Ґюлен говорить: «Я закликав до створення міжнародної комісії, яка розслідувала б обставини спроби держперевороту і допомогла б з’ясувати, хто стояв за ним і хто в ньому брав участь. Турецька влада ніяк не відреагувала на мою пропозицію».

«За останній час накопичилося багато доказів того, що Ердоган міг сам інсценувати спробу путчу. Він це планував, щоб згодом мати можливість розширити свою владу. Уже на наступний день були звільнені тисячі людей, багато з них були арештовані: це чиновники різних міністерств, військові, поліцейські, співробітники судових інстанцій, адвокати, бізнесмени», – зазначив він.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами  опозиціонера, влада «планувала це давно, просто вичікувала слушного моменту». «Ці люди вийшли з-під контролю. Вони не будуть дотримуватися принципів закону і порядку. Міжнародного права недостатньо, щоб їх зупинити. І тільки ЄС, США і НАТО під силу змусити їх повернутися до правил і поважати конституцію. Вони так просто не відмовляться від того, чого вже домоглися», – резюмує Гюлен.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...