facebook

Собі тисячі, а людям копійки: на які гроші живуть топчиновники в Україні(фото, цифри)

Зарплати українських міністрів стали однією з найбільш обговорюваних тем кінця 2019 й початку 2020 року. Членів Кабміну не влаштовує нібито низький дохід, а громадськість обурюють багатотисячні премії, які їм виписали в грудні.

Зарплати членів Кабміну:

Всі цифри були надані самим Кабінетом міністрів у вигляді таблиці. Там вказана зарплата за три місяці осені і грудень – останній місяць розписаний трохи докладніше. За перший місяць роботи в Кабміні чиновники отримали різні суми. Найменше заробив Міністр молоді та спорту Володимир Бородянський – 9142 гривень, а найбільше Міністр інфраструктури Владислав Криклій – 55390 гривень. До грудня зарплати кожного міністра виросли, а крім того, їм дали величезні премії. У перший місяць зими найменше заробив Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет – 17544 гривень (він єдиний залишився без премії), а найбільше Міністр закордонних справ Вадим Пристайко – 233 893 гривень.

До цієї таблиці є питання. Одне з них – як нараховується зарплата, що розберемо на прикладі Гончарука. За грудень йому виплатили 76 190 гривень. Ця сума складається з 40 000 “надбавок та іншого” і 36 190 гривень премії. Тобто у звітності або не вказано оклад, або вони припустилися помилки під час складання. У першому разі їхній заробіток вищий і таблиця, по суті, бреше.

Другий момент радше маніпулятивний, вважає ексміністр соцполітики Павло Розенко. Зважаючи на таблицю, здається, ніби зарплата вказаних у ній осіб становить приблизно 50-60 тисяч гривень. Однак це не зовсім так – у деяких очільників відомств цифри сильно скачуть. Наприклад, Тимофій Милованов за вересень отримав майже 15 тисяч, за жовтень – 18 тисяч, за листопад – 80 тисяч, а за грудень – 222 тисячі, з яких майже 150 – премія. Фактично, через премію і вирівнюється середній показник зарплати – так і в інших міністрів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Давайте за 10 років візьмемо доходи чиновника і покажемо, що у нього “насправді” з урахуванням попередньої роботи, середня зарплата 10 тисяч гривень. Що ви там від нього хочете? Це маніпуляція. Кабмін намагається замилити очі людям і перевести від теми того, чому вони отримали премії по 1600%, на тему того, що в середньому у них вийшла велика зарплата за всі місяці роботи”, – обурився в коментарі OBOZREVATEL Павло Розенко.

Заяви членів Кабміну про низькі зарплати вже кілька тижнів викликають бурхливі обговорення в суспільстві. Міністр економіки Тимофій Милованов, наприклад, тричі скаржився на низький оклад і переконував, що цих коштів вистачає тільки на таксі. Вперше він заговорив про це на початку грудня, потім – в середині, а наступного разу – посеред січня. І якщо у вересні й жовтні його зарплата становила 15-18 тисяч гривень, то в листопаді – майже 80 тисяч. А в грудні разом із преміями – понад 220 тисяч (на руки отримав 179 тисяч гривень). На думку Милованова, він повинен отримувати 5-10 тисяч доларів.

У січні міністерка освіти Ганна Новосад сказала, що її зарплати недостатньо – сама прожити на неї вона може, а ось якщо захоче створити сім’ю, то цього буде мало.

Її заробіток становить орієнтовно 37-39 тисяч гривень, в грудні трохи повищав – 45 тисяч. А ось премію їй виписали у 96 тисяч гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...