facebook

Колекторам дозволять забирати єдине житло українців

Запровадження інституту приватних виконавців може стати для боржників справжнім жахом, адже вони зможуть не лише на власний розсуд вибивати з громадян заборговані кошти за судовими рішеннями, але й накладати стягнення на єдине помешкання українців.

Про подробиці та наслідки запровадження приватних виконавців розповів голова ГО «Громадська ініціатива розумних рішень» Сергій Розумний для NewsOne.

kolektori

Повідомляється, що приватні виконавці будуть діяти в рамках старого законодавства, за яким норму про накладання стягнення на єдине помешкання громадян «забули» відмінити.

«Говорити зараз про стягнення шляхом звернення стягнення на єдине житло українців дуже актуально, оскільки в законі ця норма як була, так і залишилась. Ніхто не зробив жодних обмежень. Зробити стягнення на єдине помешкання боржника на сьогодні можна, маючи заборгованість 29 тис. грн.», — повідомив Розумний.

За його словами, на тлі подорожчання вартості комунальних послуг така сума заборгованості може виникнути досить швидко, адже пенсіонеру або малозабезпеченій сім’ї, які не мають доходів для того, щоб оплатити тарифи, доводиться обирати між оплатою «комуналки» та харчуванням.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Голова ГО «Громадська ініціатива розумних рішень» також розповів, що при запровадження інституту приватних виконавців їх позбавили обов’язку стягнення виконавчого збору. Тобто 10% від суми стягнення, яку завжди оплачували в бюджет держави, на сьогодні прибрали, і щорічно країна недоотримає десь 700-800 млн. грн.

«Це сума – це якраз така категорія стягнень, яка перейде приватним виконавцям. Це – іпотека, заставні кредити, комунальна заборгованість. Прийнявши цей закон, бюджет втрачатиме півмільярда гривень щорічно», — повідомив Розумний.

Сергій Розумний також наголосив, що проводити таку «реформу» не можна, адже багато українців можуть втратити єдине житло.

Окрім того, за словами Розумного, реформу запровадили без жодних напрацювань. «Не було проведено жодного аналізу низького виконання і не досліджувались причини низького виконання. Також не проводились експертизи із залученням кваліфікованих інститутів для дослідження соціально-економічних, юридичних, правових аспектів, що мало б лягти в основу проведення будь якої реформи, якщо ми зараз говоримо про реальні, дієві механізми ефективної перебудови примусового стягнення», — додав Сергій Розумний.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...