facebook

Хакери РФ ламали сайти української газової компанії Burisma, щоб знайти компромат на Байдена – NYT

Російські хакери зламували сайти української газової компанії Burisma, до складу ради директорів якої входив син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена — потенційного конкурента Дональда Трампа на виборах 2020 року.

Про це пише The New York Times.

Спроби злому сайтів Burisma розпочалися у листопаді 2019 року, коли у США набирав обертів скандал щодо імпічменту Трампа та новини про його спроби чинити тиск на Україну задля розслідування проти сина Джо Байдена.

Досі точно невідомо, що саме шукали росіяни та чи знайшли вони бажане. Однак експерти вважають, що терміни та масштаби атак свідчать про те, що хакери шукали потенційно компрометуючі матеріали про Байдена. Можливо, ту інформацію, яку хотів отримати Трамп від України, коли наполягав на розслідуванні щодо Burisma та Байдена.

Як зазначає видання, нинішня тактика злому росіян дуже схожа на ту, якою користувалися під час злому електронної пошти Гілларі Клінтон та інших демократів на президентських виборах 2016 року.

Тоді, коли вони отримали електронні листи зі скриньок демократів, росіяни використовували тролів, щоб розповсюджувати та розкручувати матеріал, і будували ехокамеру, щоб розширити свій вплив.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І тоді, і тепер зломом займались російські хакери з військової розвідки РФ та приватні особи, які були відомі за псевдонімом Fancy Bear. Вони використовували фішингові електронні листи, призначені для викрадення імен користувачів та паролів.

У цьому випадку хакери створили підроблені веб-сайти, що імітували сторінки для входу на сайти дочірніх підприємств Burisma та відправляли співробітникам листи начебто від компанії. Саме таким способом вони отримували дані користувачів, кажуть у фірмі з безпеки Area1, фахівці якої й виявили ці спроби злому.

«Атаки були успішними», — зазначає Орен Фальковіц, засновник Area1, який раніше працював в Агенстві національної безпеки.

Наразі ні Burisma, ні російський уряд не прокоментували інформацію про хакерські атаки.

8 питань про Байдена, Burisma, Трампа і Зеленського

Burisma — одна із найбільших приватних газовидобувних компаній в Україні, президент та засновник якої — Микола Злочевський, ексміністр екології часів президентства Віктора Януковича. Ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював. У 2014-му Злочевський залишив Україну, компанію підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів. У 2018-му в Burisma повідомили, що судові справи проти компанії завершені. ГПУ дійсно закрила справу щодо ухилення від податків, справа щодо відмивання коштів була програна Злочевському в Лондонському суді. А справа щодо розкрадання державних ресурсів — фактично видача ліцензії самому собі — була передана в НАБУ, яке продовжує розслідування.

Попри провадження, компанія не припиняла діяльність, у 2014-му при Burismа створили раду директорів, в яку увійшов, зокрема Гантер Байден. Він був у раді директорів до 2019 року. Офіційно у справах щодо Burismа він не фігурував.

Демократи у США звинуватили Трампа у тиску на українську владу з метою домогтися від Києва розслідування проти Burismа, а саме щодо Байденів.

За матеріалами:

hromadske.ua/posts/rosijski-hakeri-lamali-sajti-burisma-shob-znajti-kompromat-na-bajdena-na-tli-impichmentu-trampa-nyt?fbclid=iwar0c7yuc1vp4nqieqpu-bweo7uc5gcznknrmloaa6o9lvaydaxtbiyjkd5e

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...