facebook

Генасамблея ООН закликала Росію піти з Криму: хто голосував проти

Генеральна асамблея ООН у понеділок, 9 грудня, ухвалила резолюцію, якою закликала Росію вивести свої війська з Криму і припинити тимчасову окупацію України.

Про це повідомили на сторінці Української місії в ООН у Twitter. За документ під назвою “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів” проголосували 63 країни.

Знайшлися і противники – проти виступили 16 членів ООН, серед яких традиційно Куба, Сирія, Білорусь, Венесуела та інші країни-друзі РФ. Ще 68 країн утрималися.

Відзначимо, резолюцію з такою назвою Генасамблея ООН ухвалює вже вдруге, однак нинішній документ доповнений принципово новими положеннями.

У ньому, зокрема, міститься заклик до РФ “утриматися від зусиль із розширення своєї юрисдикції на ядерні об’єкти й інфраструктуру в Криму”, а також висловлюється стурбованість із приводу використання захоплених українських підприємств оборонної промисловості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Документом Росії заборонили закликати в армію держави-окупанта осіб з окупованих територій, “зокрема, шляхом тиску чи пропаганди, спрямованих на забезпечення добровільного призову”. Резолюція засуджує використання освіти для залучення до служби в армії і закликає Москву “припинити цю незаконну діяльність”.

“Проблеми безпеки та нарощування військових сил у Чорному й Азовському морях і в подальшому дестабілізують економіку і соціальну сферу, особливо в прибережних регіонах України”, – йдеться у документі.

Генасамблея ООН висловила стурбованість навмисним перешкоджанням руху через Керченську протоку, зокрема “під приводом військових навчань” у Чорному й Азовському морях і Керченській протоці.

Країни засудили також будівництво моста через Керченську протоку, який сприяє мілітаризації Криму й “обмежує розмір суден, які можуть дістатися до українських портів на узбережжі Азовського моря”.

Генасамблея ООН також закликала всі держави-члени ООН утримуватися від візитів у регіон без погоджень з Україною.

Крім того, резолюція закликала всі держави-члени співпрацювати з ООН “для якнайшвидшого припинення російської окупації Криму й утримуватися від будь-яких угод із РФ щодо Криму, які не відповідають цій меті”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...