facebook

ВСУ ВКАЗАВ, ЩО ФАКТ ПРИДБАННЯ МАЙНА В ШЛЮБІ НЕ Є БЕЗУМОВНОЮ ПІДСТАВОЮ ВИЗНАННЯ ЙОГО СПІЛЬНОЮ СУМІСНОЮ ВЛАСНІСТЮ

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України 7 вересня розглянула справу про поділ спільного майна подружжя.
c183e598281ee2f2c1cf7fe00408692c

Зокрема, дружина звернулась до суду з позовом до колишнього чоловіка про поділ спільного майна подружжя, посилаючись на те, що за час спільного проживання вони придбали автомобіль, меблі та побутову техніку. Вказане майно залишилося в користуванні відповідача, який відмовляється добровільно провести його поділ. Ураховуючи, що реальний поділ вбудованої техніки, меблів та автомобіля здійснити неможливо, позивачка просила стягнути на її користь 1/2 частину вартості зазначеного майна.

При розгляді справи Верховний Суд України зазначив, що норми СК України у статтях 57, 60 встановлюють загальні принципи нормативно-правового регулювання відносин подружжя щодо належного їм майна, згідно з якими майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Майно, набуте кожним з подружжя до шлюбу, є особистою приватною власністю кожного з них.

Зокрема, відповідно до пункту 3 частини першої статті 57 СК України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею (ним) за час шлюбу, але за кошти, які належали їй (йому) особисто.

Отже, належність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але й спільною участю подружжя коштами або працею в набутті майна. Застосовуючи  норму статті 60 СК України та визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен установити не тільки факт набуття майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його набуття були спільні сумісні кошти  або спільна праця подружжя.

У зв’язку з викладеним у разі придбання майна хоча й у період шлюбу, але за особисті кошти одного з подружжя це майно не може  вважатися об’єктом спільної сумісної власності подружжя, а є особистою приватною власністю того з подружжя, за особисті кошти якого воно придбане.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тому сам по собі факт придбання спірного майна в період шлюбу не є безумовною підставою для віднесення такого майна до об’єктів права спільної сумісної власності подружжя.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...