facebook

Біля берегів Італії затримали яхту з українцями, які переправляли нелегалів

На борту крихітного судна перебували 74 пасажири.

Біля берегів Італії, в бухті Роччелла-Іоніка, затримали яхту з 74 нелегальними мігрантами з Іраку. Екіпаж складався з двох українців.

Про це повідомляє Держприкордонслужба України.

Європол підтвердив інформацію про те, що плавзасіб міг використовуватися для незаконних переправлень. Маленьку яхту на дрейфі перехопила Берегова охорона Італії.

“На борту маленького судна перебували аж 74 пасажири, які назвалися громадянами Іраку. Екіпаж складався з двох українців 1980 і 1988 років народження. За сприяння нелегальній міграції італійська поліція заарештувала наших співвітчизників”, – уточнили в ДПС.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зазначають, що, з погляду українського законодавства, українці, які переправляють нелегалів у країни ЄС, виступають у ролі потерпілих від незаконної діяльності, яка полягає у вербуванні й експлуатації.

“У більшості випадків під час залучення українських громадян до зазначеної протиправної діяльності застосовуються шахрайські методи переконання, їм не розкривається справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах”, – переконані прикордонники.

Як показує досвід, організаторів мало цікавить доля нелегалів чи плавзасобів. До них ставилися як до розхідного матеріалу, який уже приніс певний прибуток і можуть бути затримані правоохоронними органами чи, навіть, потрапити в кораблетрощу. Завербованими моряками теж не переймалися.  Як приклад, лише у тюрмах Греції за такі злочини відбувають покарання близько 300 українців.

Зазначається, що у даній злочинній схемі громадяни України, які здійснюють безпосереднє переправлення незаконних мігрантів до країн ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності, яка у свою чергу полягає у їх вербуванні та експлуатації «Торгівля людьми».

У більшості випадків в ході спонукання українських громадян до вчинення вказаної протиправної діяльності застосовуються шахрайські методи переконання, їм не доводиться дійсна мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах та у 100% випадків не повідомляються негативні наслідки у разі їх затримання правоохоронними органами.

Для прикладу, у Греції за переправлення незаконних мігрантів карають позбавленням волі, строк якого складає від 20 до 280 років, а в Італії – до 5 років.

Державна прикордонна служба звертається до усіх громадян України та закликає ретельно вивчати пропозиції роботи, що мають сумнівний характер, аби не стати жертвами злочинців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...